Reflex – Nesmrtelní válečníci 1: Spartakus

A je tu další edice dokumentů z produkce BBC, tentokrát opět z Reflexu, i když tématicky navazuje spíše na edici z MF Dnes, kde svého času vycházely filmy o Koloseu, Pompejích apod. DVD se bude jmenovat Spartakus a název edice je Nesmrtelní válečníci. Cena 49,- Kč a vychází ve čtvrtek 27. listopadu 2008.

Tvůrci dokumentu si předsevzali nelehký úkol přepracovat příběh, který je do myslí většiny diváku zanesen vzpomínkou na klasický film s Kirkem Douglasem v hlavní roli. Zde se však nejedná o typické filmové drama ale o žánr označovaný jako „dokudrama“. Je to hlavně rekonstrukce dramatických bitev, bojů s meči, zápasů, atd. Anthony Flanagan hraje roli velkého otroka, který roku 73 před Kristem povstal a vedl vzpouru proti Římu.

V edici budeme mít možnost poznat ještě další válečníky jako Cortéze, Richarda Lví srdce, Shoguna, Attilu a Napoleona.

Gladiátor, který se vzbouřil a vedl další otroky k ozbrojenému odporu. S nimi postupně vytvořil armádu, jejíž povstání patřilo k největším, jakým kdy Římské impérium čelilo. Pod Spartakovým vedením byli vzbouřenci úspěšní v několika bitvách. Po ročním vítězném tažení Itálií byl však nakonec i se svými muži poražen v roce 72 př.n.l. v bitvě u řeky Silarus.

Zadní strana

Žánr: Drama / Dokument

Země původu: Velká Británie / Řecko

Rok vzniku: 2008

Originální název: Heroes and Villains: Spartacus

Světová premiéra: 28. února 2008 – Velká Británie

Délka: 50 minut

Režie: Tim Dunn

Scénář: Colin Heber-Percy, Lyall B. Watson

Produkce: Matthew Barrett, Laura Burrows, Tim Dunn, Mark Hedgecoe

Hudba: John Leo Dutton

Kamera: Rob Goldie

Střih: David Fairhead

Kostýmy: Ros Little

Masky: Sophie Brice

Společnost: British Broadcasting Corporation / Hellenic Radio & Television

Natáčeno: Tunisko

Hrají: Anthony Flanagan (Spartacus), Nadia Boussetta (Spartakova žena),  Jamie Foreman (obchodník s otroky), Mark Wingett (Batiatus),  Johnny Harris (Oenameaus / vypravěč), Andrew Tiernan (Crixus), Robert Glenister (Crassus), Rupert Vansittart (Lentulus), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný