Blesk – Kletba bratří Grimmů

 

Film Kletba bratří Grimmů vyjde v úterním Blesku dne 18. března 2008 za 42,- Kč. Možná si říkáte, že by nebylo marné poznat něco z dějin literatury a poučit se o životě těchto lidových sběratelů pohádek. Ale pozor!  

 

Musím vás předem upozornit, že s realitou má tento film společného pramálo. Historické postavy skutečných bratří Jakoba a Willa Grimmů měly s těmi filmovými kromě jména společné asi jen to, že byli dva a že byli bratři.

No jo, namítnete, vždyť on to taky není žádný naučně výchovný film pro školní mládež o německých národních buditelích, ale fantastická pohádka pro dospělé na pomezí dobrodružného filmu a horroru.

Na začátku filmu se seznámíme s dvojicí bratrů, z nichž ten mladší, Jacob (Head Letger) je tak trochu naivní a ten starší, Will (Matt Damon) zase tak trochu vyčůraný. Společně se živí ještě s několika najatými pomocníky jako specialisté na napřirozené jevy. Že vám to něco připomíná? Ghostbusters? Tak trochu, ale se strašidly nebojují pomocí nejmodernější techniky, ale spíš prostřednictvím svérázné magie. Oni vlastně proti přízrakům bojují jenom jako, ve sktečnosti ty strašáci ani neexistují. Vykutálení bratři je totiž sami vymýšlejí a inscenují.

Jsou to tedy v podstatě podvodníci. No páni, ti se chudáci musí v hrobě obracet. Docela by mě zajímalo, co si o filmu myslí na svoji minulost hrdí Němci. Je to s trochou nadsázky tak trochu podobné, jako kdyby někdo ztvárnil Boženu Němcovou jako majitelku nevěstince a Karla Jaromíra Erbena jako falešného hráče někde v kasínu.

Jezdí od města k městu a budují si pověst lidí, kteří umí zbavit obyvatele zlých duchů. Když dorazí do města, vyposlechnou si v hodpodě nějakou tu historku, třeba o zlé čarodějnici, a pak předstírají, že přišli právě proto, aby vyřešili tento problém. Sehrají s pomocníky menší divadlo, a pak vděčné lidi oberou o peníze.

Zatímco Jakoba sesbírané historky a legendy skutečně zajímají a pečlivě je zapisuje jako jakýsi řekli bychom etnograf studující lidovou slovesnost, Will se na nich snaží hlavně vydělat a získat si slávu.

V jedné vesnici se ale setkají se skutečnou kletbou. To je pro ně něco nového. Setkají se také s krásnou dívkou Angelikou (Leana Headey), která se všech straní a žije sama, protože je také zasažena kletbou. Ve vesnici se ztrácejí děti a postihlo to i její sestry. Také její otec se záhadně ztratil. Bratři Grimmové potřebují průvodce, který zná dobře les. A právě Angelika ho zná skrz naskrz, protože jako malou ji do něj otec často vodil a nyní si zde opatřuje obživu lovem drobného zvířectva.

Angelika má zpočátku k bratrům nedůvěru ale později, když zjistí, že Jacob těm mýtům a pověrám skutečně věří, získá si její sympatie.

Tento film je klasickou ukázkou, jak rozdílně mohou hodnotit jedno dílo různí diváci. Některým mým přátelům se film docela líbil. Mě osobně tak nějak napůl. Jsou tam místa, která se docela povedla, ale celkově mi to připadá nějak nedotažené a občas i zmatené. Zvláště ze začátku, ke konci už jsem začínal chápat, o co vlastně tvůrcům filmu nejspíš šlo. Rozhodně nejde o historický film, i když se odehrává v minulosti. Každopádně musím uznat, že tento film je zajímavým příspěvkem do fantasy žánru, i když bohužel film trpí slabší kvalitou literární předlohy. Je vidět, že autoři použili něco málo dobových reálií, spoustu postav a příběhů z Grimmovských pohádek, a něco si zkrátka domysleli. Celé to tak nějak pospojovali, zahustili zajímavými vizuálními efekty, a hle – filmový trhák je na světě!

Režie: Terry Gilliam
Námět: Ehren Kruger
Hrají: Matt Damon, Heath Ledger, Lena Headey, Peter Stormare, Jonathan Pryce, Tomáš Hanák, Julian Bleach, Mackenzie Crook, Richard Ridings, Monica Belluci, Petr Ratimec, Barbara Lukešová, Jeremy Robson, Josef Pepa Nos, Radim Kalvoda
Produkce: Charles Roven, Daniel Bobker, Miroslav Táborský, Roger Ashton-Griffiths, Richard Riddings, Alena Jakobová, Rudolf Pellar, Dana Dohnalová, Petra Dohnalová, Hanuš Bor, Ota Filip, Mackenzie Crook, Harry Gilliam, Audrey Ham, Annike Murjahn, Lukáš Bech, Karel Kohlíček, Bruce McEwen, Martin kavan, Eva Reiterová, Denisa Vokurková, Martin Světlík, Laura Greenwood, Jan Unger, Fero Velecký, Jakub Zindulka, Milan Gargula, Drahomíra Fialková, Luděk Eliáš, Jana Radojčičová, Denisa Malinovská, Josef Vajnar, Petr Vršek, Bára Rudlová, Andrea Miláčková, Andrea Sochůrková, Daniela Kubíčková, Veronika Loulová, Viera Uzelacová, Simona Vaclová, Julie Venhauerová, Deborah Hyde, Václav Chalupa, Jiří Krejčíř, Kamila Bruderová

Kamera: Newton Siegel, Peter Cavaciuti
Střih: Lesley Walker
Vizuální efekty: Ken Houston
Kostýmy: Gabriela Pescucci, Carlo Poggioli
Hudba: Dario Marianelli
Pomocná režie: Mario Luraschi