MF Dnes – Štěstí

Ve středu 12. března 2008 přináší MF Dnes další z řady novějších českých filmů. Tentokráte je to v Kolekci 26 Českých lvů DVD Štěstí za 49,- Kč, dojemný příběh o křehkém vztahu dvou mladých lidí, jenž postupně přeroste v opravdovou lásku.

Herecké obsazení i atmosféra filmu navazuje na Slámův úspěšný debut Divoké včely, který měl mimořádný ohlas u českých diváků a přinesl mu i řadu cen na mezinárodních filmových festivalech.

Monika, Toníkova dávná láska, pracuje v supermarketu. Její přítel Jiří odletěl do Ameriky za prací a Monika doufá, že už brzy pojede za ním. Dáša žije sama, má dvě malé děti a ženatého milence Járu. Je k smrti unavená a zoufalá, ale pořád věří jeho slibům, že se rozvede a sežene jí práci. Když se začne zhoršovat její duševní stav a je převezena na psychiatrii, Monika se musí rozhodnout, zda obětuje vysněnou cestu do Ameriky, aby se mohla postarat o děti nejlepší kamarádky. Největší oporou se jí stane Toník. Ten žije se svou tetou na statku u města a živí se všelijak. Nechce zpátky do paneláku, nechce pracovat ve fabrice, nechce poslouchat rady svého otce. Monika a Toník se spolu snaží dětem Dáši nahradit chybějící rodinu. Monika u Toníka najde nejen oporu, ale i opravdovou lásku. 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Štěstí získalo sedm sošek Českého lva za rok 2005 v kategoriích:

Nejlepší film: Pavel Strnad, producent

Režie: Bohdan Sláma 

Scénář: Bohdan Sláma 

Kamera: Diviš Marek 

Hlavní ženský herecký výkon: Tatina Vilhelmová 

Vedlejší ženský herecký výkon: Aňa Geislerová 

Hlavní mužský herecký výkon: Pavel Liška 

Cena čtenářů časopisu Premiere – Cena filmových kritiků 

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2005

Délka: 102 minut (1:41:53)

Kinopremiéra v ČR: 15. září 2005

Režie: Bohdan Sláma

Pomocná režie: Karel Bezděk

Scénář: Bohdan Sláma

Dramaturgie: Kristián Suda, Jan Otčenášek

Produkce: Jiří Konečný, Jiří Koštýř, Viktor Schwarz, Pavel Strnad, Thanassis Karathanos, Karl Baumgartner, Jaroslav Kučera (Česká televize)  

Hudba: Leonid Soybelman

Kamera: Diviš Marek

Druhá kamera: David Dolník, Prokop Králíček

Střih: Jan Daňhel

Zvuk: Jan Čeněk

Kostýmy: Zuzana Krejzková

Masky: Veronika Riehs

Výtvarník: Jan Novotný

Výprava: Petr Pištěk, Jan Filip

Odborný poradce: Marcela Sidonová

Hrají: Pavel Liška (Toník), Tatiana Vilhelmová (Monika), Anna Geislerová (Dagmar), Marek Daniel (Jára), Simona Stašová (paní Součková), Bolek Polívka (pan Souček), Martin Huba (Toníkův otec), Zuzana Krönerová (teta), Patrik a Denis (klíšťata), Anna Kočišová (Toníkova matka), David Dolník (Jiří), Marie Ludvíková (Heli), Vanda Hybnerová (ženuška), Lucie Vačkářová (milenka), Josef Polášek (kolotočář), Jaroslav Hynouš (Moničin bratr Jiříček), Hanuš Bor (lékař), Jozefína Rašilová, Toňa Rašilovová, Miloslav Čápus Zajkr, Jiří Maria Sieber (zákazník), Vojtěch Cína, Josef Facuna, Jaroslav Cingel, Josef Kalenský, Eva Cínová, Ludvík Hlavatý, Zdeněk Raušer, Stanislav Pazdera, Božena Drdová, Jiří Novák, Jana Kočišová, Klárka Kočišová, Tereza Rímská, Věra Kozlíková, Miluše Šafránková, Petr Dobosz, Kamil Dominik Slapnička, Radek Zunt, Jindřiška Mandysová, Marek Kuřák, Denis Pech, Tomáš Záruba, Filip Macudzinski, Jáchym Dusbaba, Soňa Gabčová, Květa Bendíková, Jaromír Sinneral, Lavička, Ladislav Pavlík, Jiří Přéma Števich, Anička Vondřichová, Jacek Ortman, Martin Bonne, Bruno Fidelio Janáček, Hynek Čelikovský, Radim Čelikovský, Matěj Čelikovský

 

Menu DVD 

Údaje o DVD:  

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky, 5.1 česky komentář pro nevidomé  

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky, francouzsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: krátký školní film Bohdana Slámy Zahrádka ráje (16:20); nepoužité scény (26:26); film o filmu (14:59); rozhovor s režisérem Bohdanem Slámou (4:30); předávání cen na MFF v San Sebastianu (6:25 – španělsky, anglicky); 5 filmových upoutávek; filmografie herců (Pavel Liška, Tatiana Vilhelmová, Aňa Geislerová, Zuzana Kronerová, Marek Daniel, Simona Stašová, Bolek Polívka, Martin Huba) a tvůrců (režisér Bohdan Sláma, producent Pavel Strnad, zvukař Jan Čeněk, kameraman Diviš Marek, střih – Jan Daňhel, architekt Petr Pištěk, architekt Jan Novotný, kostýmní výtvarnice Zuzana Krejzková); více než 100 fotografií z filmu a z natáčení 

Bonus

Film o filmu

Herci

Tvůrci