DVDcom – Krotitelé duchů

DVDcom vydává z repertoáru Bontonfilmu další klasiku, podle edičního plánu (plus minus autobus jako obvykle) v pátek 28. května 2010 dorazí na vybraná prodejní místa Krotitelé duchů za 99,- Kč. Jsou tady, aby ochránili lidstvo před tajemným zlem, které přichází. Nachystejte se na komediální klasiku!

Vědci Peter Venkman, Raymond Stantz a Egon Spengler se jako stipendisté katedry parapsychologie Kolumbijské univerzity zabývají paranormálními jevy a mimosmyslovým vnímáním. Jejich výzkum je ale najednou považován za zbytečný a nenadále se ocitnou na dlažbě.

Tak si raději založí v bývalé požární stanici soukromou kancelář Krotitelé duchů. To už se v New Yorku začínají skutečně dít značně podivné věci. A není jich málo. Průhledná zelená příšera se zabydlela v městské knihovně, krásnou cellistku Danu Barrettovou pořádně vyděsí nadpřirozené úkazy v její lednici, kde objeví bránu do pekel, a duch vystřikující ohavný sliz si beztrestně řádí v hotelu.

Dr. Venkman prohlédne byt Dany Barrettové, ale nic podezřelého neobjeví. Zato u ducha v jednom z luxusních hotelů jsou lovci úspěšní. S pomocí nukleárních akcelerátorů uvězní ducha v magnetické pasti. Duchů přibývá a tak má trojice, která se díky tisku a televizi stala populární, stále více práce. Jsou dokonce nuceni přijmout dalšího krotitele, kterým se stane černoch Winston Zeddmore.

 

Venkmen, který se nepřestává dvořit jejich první zákaznici Daně Barrettové, dívce prozradí, že duchem, kterého viděla ve své ledničce byl Zuul, posel sumerského poloboha Gozera. Ten se také Dany brzy zmocní, aby vše připravil na příchod svého pána. Jako by situace nebyla dost vážná, objeví se byrokratický úředník z úřadu pro ochranu životního prostředí a nechá vypnout kontejnery, kde jsou skladováni lapení duchové.

 

Vypuštěná strašidla rozpoutají v New Yorku děsivý rej, jehož vyvrcholením je ohlášený příchod Gozera Ničitele. Zdá se, že se blíží konec světa. Starosta požádá Krotitele o pomoc a ti se vydají za zády s celým světem k domu, který funguje jako brána pro Gozera a jeho suitu, aby zachránili New York, svět a Danu Barrettovou.

 

Kolem 80 procent: Film stejně skvělý jako jeho soundtrack. Bleee, on mě osliznul…

Žánr: Dobrodružný / Fantasy / Komedie / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 101 minut

Původní název: Ghost Busters

Světová premiéra: 7. června 1984 – USA

Režie: Ivan Reitman

Scénář: Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis

Produkce: Bernie Brillstein, Michael C. Gross, Joe Medjuck, Ivan Reitman

Hudba: Elmer Bernstein

Kamera: László Kovács

Střih: David E. Blewitt, Sheldon Kahn

Kostýmy: Theoni V. Aldredge, Suzy Benzinger

Společnost: Black Rhino Productions / Columbia Pictures Corporation / Delphi Films Productions

Natáčeno: 489 Fifth Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / 55 Central Park West, Manhattan, New York City, New York, USA / Biltmore Hotel – 506 S. Grand Avenue, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Columbia University – Broadway & 116th Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Fire Station 23 – 225 E. 5th Street, Los Angeles, Kalifornie, USA / Hook & Ladder Company #8 – 14 North Moore Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Los Angeles Central Library – 630 W. Fifth Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / New York Public Library – Fifth Avenue & 42nd Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Stage 12, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 15, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 16, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 18, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Tavern on the Green – Central Park at W. 67th Street, Central Park, Manhattan, New York City, New York, USA

Hrají: Bill Murray (Dr. Peter Venkman), Dan Aykroyd (Dr. Raymond Stantz), Sigourney Weaver (Dana Barrettová), Harold Ramis (Dr. Egon Spengler), Rick Moranis (Louis Tully), Annie Potts (Janine Melnitzová), William Atherton (Walter Peck), Ernie Hudson (Winston Zeddemore), David Margulies (starosta), Steven Tash (student), Jennifer Runyon (studentka), Slavitza Jovan (Gozer), Michael Ensign (vedoucí hotelu), Alice Drummond (knihovnice), Jordan Charney (Dean Yager), Timothy Carhart (houslista), John Rothman (správce knihovny), Tom McDermott (arcibiskup), Roger Grimsby (sám sebe), Larry King (sám sebe), Joe Franklin (sám sebe), Casey Kasem (sám sebe), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 polsky, 2.0 maďarsky

Titulky: česky, anglicky, slovensky, bulharsky, chorvatsky, maďarsky, polsky, rumunsky, slovinsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný