Filmexport Home Video – Z mého života

Ve středu 27. listopadu 2013 pokračuje společnost Filmexport Home Video ve střídání let a žánrů a za 99,- Kč nabídne DVD Z mého života. Životopisný film o Bedřichu Smetanovi a jeho hudebním mistrovství.

Film o českém národním hudebním skladateli se zaměřuje na důležitá období jeho života a především na jeho obsáhlé hudební dílo. Život Smetanovým skladbám vdechla Česká filharmonie v čele s Václavem Talichem a operní úryvky nahráli naši nejlepší sólisté. I když se film v současné době může jevit jako naivní, nic se nemění na tom, že scény ze Smetanových oper Braniboři v Čechách, Prodaná nevěsta, Dalibor a Libuše jsou stále velmi působivé. Václav Krška za tento snímek v roce 1955 na XVI. MFF Benátky získal medaili.

Skladatel Bedřich Smetana odjede v roce 1856 do švédského Göteborgu, kde se stane váženým a oblíbeným umělcem. V roce 1861 se po úspěšném koncertu setká s dopisovatelem Vídeňských listů, který se pohrdavě vyjádří o české hudbě. Smetana se proto vrací do Čech. Podporován vlastenci požádá spisovatele Sabinu o libreto ke své první opeře „Braniboři v Čechách“. Zúčastní se také svojí skladbou velkolepých oslav třísetletého výročí narození Williama Shakespeara, které se stanou i podnětem pro postavení budovy českého Národního divadla. Porota soutěže, kam své první operní dílo poslal, ještě nerozhodla a Smetana už komponuje další operu, „Prodanou nevěstu“. Z malicherných důvodů odmítne kapelník Maýr Branibory nastudovat a proto je inscenuje Smetana sám, stejně jako později „Prodanou nevěstu“. Jsou položeny základní kameny Národního divadla, přivezené z památných míst země. Smetana dál neúnavně skládá. Jeho zdraví se však zhoršuje a nakonec skladatel přichází o sluch. Na sklonku života se dočká naplnění svého snu – otevření Národního divadla.

Na csfd.cz 68 procent: Nejen idaelizující „životopisný“ film, ale také (možná především) dokument doby s plejádou dirigentů a pěvců.

Žánr: Drama / Životopisný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1955

Délka: 105 minut

Kinopremiéra v ČR: 28. října 1955

Režie: Václav Krška

Pomocná režie: Jaroslav Beránek

Asistent režie: Vladimíra Čečetková, Vladimír Hrubeš

Předloha: Jiří Mařánek (román Píseň hrdinného života)

Scénář: Jiří Mařánek, Václav Krška, Jaroslav Beránek

Technický scénář: Václav Krška, Jaroslav Beránek

Dramaturg: Jarmil Burghauser

Produkce: František Sandr, Václav Rouha

Hudba: Bedřich Smetana

Kamera: Ferdinand Pečenka

Druhá kamera: Josef Novotný

Asistent kamery: Alexandr Rašilov

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Stanislav Vondraš, Adolf Nacházel

Kostýmy: Fernand Vácha, Slávka Doležalová, Miloslava Šmídová

Masky: Miloslav Jandera, Anežka Kunová, Jiří Šimon

Architekt: Bohuslav Kulič

Odborný poradce: Josef Plavec

Choreografie: Emerich Gabzdyl

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: Karel Höger (skladatel Bedřich Smetana), Zdenka Procházková (Bettyna, Smetanova žena), Jaromír Spal (spisovatel Jan Neruda), Bedřich Karen (dr. Ladislav Rieger), Vlasta Fialová (paní Fröjda), Oldřich Lukeš (Karel Sabina), Eduard Cupák (skladatel Antonín Dvořák), Jana Rybářová (spisovatelka Eliška Krásnohorská), Libuše Matějová (Otylie Malá), Eduard Kohout (dr. K. Sladkovský), Zdeněk Dítě (básník Vítězslav Hálek), Jiří Vršťala (Karel Purkyně), Karel Dostal (spisovatel Josef Wenzig), Štěpán Bulejko (skladatel Franz Liszt), Bedřich Vrbský (hrabě Harrach), Rudolf Walter (hrabě Thurn-Taxis), Ludmila Vendlová (Žofie, Smetanova dcera), Václav Švorc (Josef Schwarz, Žofiin snoubenec), Bohumil Aisman (Ferdinandi), Jarmila Pechová (pěvkyně Eleonora z Ehrenbergů), Felix le Breux (kapelník Maýr), Gustav Hilmar (ředitel Pivoda), Václav Vydra ml. (ředitel Krejčí), Jiří Steimar (ředitel Thomé), Gustav Heverle (referent Linhart), Karel Jičínský (dr. Ambros), František Kreuzmann (S. Goldsmith), Saša Danešová (služka Baruška), Nelly Gaierová (Taxisová), Milada Matysová (Harrachová), Eduard Dubský (hudební dopisovatel Werner), Vladimír Borský (manžel paní Fröjdy), Antonín Kandert (muž ve Švédsku), Raoul Schránil (muž ve Švédsku), Gabriela Bártlová-Buddeusová (žena ve Švédsku), František Filipovský (principál komediantů), František Kovářík (vesnický učitel), Miloš Nedbal (muž ve společnosti), Ela Šárková (pradlena), Petr Haničinec (mladý vesničan), Josef Příhoda (starý vesničan), Arnošt Martínek (Zdeněk Fibich), Emilie Urbanová-Jeřábková (Barbora Smetanová), Ivo Žídek (Jeník – Prodaná nevěsta/Dalibor -), Rudolf Cortés (Dalibor), Marie Podvalová (Libuše/Milada – Dalibor), Beno Blachut (zpívá a hraje), Václav Bednář (zpívá a hraje), Luděk Mandaus (zpívá a hraje), Vojen Novák (zpívá a hraje), Milada Čadikovičová (zpívá a hraje), Jan Konstantin (zpívá a hraje), Bohumír Vích (zpívá a hraje), Josef Vojta (zpívá a hraje), Rudolf Asmus (zpívá a hraje), Helena Krtičková (Salomonová), Emil Dlesk (zřízenec), Karel Kocourek, Slávka Jägrová, Ladislav Kulhánek, Otto Čermák, Marie Lukášová, Václava Austová, Antonín Rýdl, Jiřina Součková, Karel Hirsch, Déda Papež, Hynek Němec, Adam Novák, Jaroslav Vágner, Inka Vostřezová (dívka s kyticí), Marta Májová (žena v davu u Národního divadla), a další

Komentář: Zdeněk Štěpánek

Tančí: Baletní soubor Národního divadla, Čs. státní soubor písní a tanců, Umělecký vojenský soubor, Umělecký soubor ministerstva vnitra, Vysokoškolský soubor, Balet Státního divadla v Karlíně

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný