Magic Box – Hořící keř

Žijeme v opravdu rychlé době. Ještě než člověk stačí dočíst všechny pochvalné recenze, společnost Magic Box už v neděli 8. prosince 2013 nabídne za 399,- Kč v trafikách dvojDVD se třemi epizodami úspěšné televizní série Hořící keř. Neznámá tvář příběhu Jana Palacha.

Podle skutečných událostí. Drama o alarmujícím činu Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci Československa v roce 1969. Advokátka Dagmar Burešová se ujímá zastupování jeho rodiny v procesu proti komunistickému poslanci, který znevážil Janovu oběť.

Třídílné drama pro HBO natočila renomovaná polská režisérka Agnieszka Holland. Toto drama vychází ze skutečných událostí a vystupují v něm reálné postavy. Zaměřuje se na alarmující čin studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci Československa v roce 1969.

Hvězdně obsazené drama, jehož scénář napsal Štěpán Hulík, vypráví o následcích Palachovy oběti a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR. Jeho hlavní postavou je advokátka Dagmar Burešová, která zastupovala Palachovu matku Libuši a bratra Jiřího ve zdánlivě beznadějné soudní kauze. Důvodem žaloby blízkých mrtvého studenta bylo skandální nařčení od komunistického poslance Viléma Nového. Ten Palachův čin zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném „studeném ohni".

 

Film, rozčleněný do tří samostatných kapitol, připomíná i sebeobětování Jana Zajíce z února 1969. Zobrazuje také dění ve studentských kruzích a kolaborantské aktivity příslušníků StB, již se Palachův odkaz snažili vymazat z národního povědomí.

Příběh Jana a Dagmar je příběhem základních lidských hodnot, jako jsou pravda, čest, spravedlnost a odvaha. Boj za svobodu, morální zásady, oběť a vytrvalost v čase zoufalství sjednotily okupovaný národ. O dvacet let později byl totalitní režim smeten…

Dvacáté výročí Palachovy smrti v roce 1989 inspirovalo svobodomyslné lidi k protestům, které vedly nakonec k pádu komunismu v Československu a železné opony v Evropě. Dagmar Burešová, která po celý život zastupovala pronásledované představitele opozice, se stala první ministryní spravedlnosti svobodného Československa.

Na csfd.cz 88 procent: Důležité téma v nadprůměrném provedení.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2013

Délka: 234 minut – disk 1: část 1. (88 minut), část 2. (76 minut) / disk 2: část 3. (82 minut)

Premiéra v ČR: 12. září 2013

Režie: Agnieszka Holland

Druhá režie: Kasia Adamik

Pomocná režie: Martin Stádník

Scénář: Štěpán Hulík

Dramaturgie: Marcela Pittermannová, Iva Klestilová

Produkce: Jan Bílek, Tomáš Hrubý, Pavla Kubečková, Tereza Polachová, Antony Root

Hudba: Antoni Lazarkiewicz, Jiří Černý

Kamera: Martin Štrba

Druhá kamera: Rafał Paradowski

Střih: Pavel Hrdlička

Zvuk: Marek Hart, Petr Čechák

Kostýmy: Katarína Hollá

Masky: Zdeněk Klika

Architekt: Milan Býček

Odborný poradce: Petr Blažek

Společnost: Etamp Film Production / HBO / Nutprodukce

Hrají: Tatiana Pauhofová (Dagmar Burešová), Jaroslava Pokorná (Libuše Palachová), Petr Stach (Jiří Palach), Vojtěch Kotek (Ondřej Trávníček), Patrik Děrgel (Pavel Janda), Martin Huba (Vilém Nový), Igor Bareš (major Dočekal), Adrian Jastraban (Vladimír Charouz), Jan Budař (Radim Bureš), Ivan Trojan (major Jireš), Denny Ratajský (poručík Boček), Jenovéfa Boková (Vlaďka Charouzová), David Novotný (JUDr. Sýkora), Emma Smetana (Hana Čížková), Taťjana Medvecká (MUDr. Ziková), Ivana Uhlířová (soudkyně Orlová), Stanislav Zindulka (JUDr. Sládeček), Michaela Procházková (Zuzanka), Korejsová Tereza (Lucinka Burešová), Alois Švehlík (náčelník Horyna), Lukáš Černoch (Jan Palach), Miroslav Krobot (průvodčí Jiříčka), Marian Roden, Ivan Řezáč, Luboš Veselý (zachránce Palacha), Ondřej Malý (JUDr. Knapp), Tomáš Dianiška (Mlíko), Hana Maroušková (Ilona Palachová), Jiří Bábek (šachista Pachman), Pavel Cisovský (soudruh Hazura), Petr Kantor (demonstrant, student), Bohdan Tůma (policista), Martin Cikán, Zdeněk Klika, Lukáš Křišťan (příslušník SNB), Jacob Erftemeijer (kamarád Jana Palacha), Samuel Spišák (spolubydlící Jana Palacha), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, 2.0 polsky – lektor

Titulky: česky pro sluchově postižené, anglicky, bulharsky, holandsky, chorvatsky, maďarsky, makedonsky, polsky, rumunsky, slovensky, srbsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: film o filmu, klip