Magic Box – Útěk z Alcatrazu

Dalším „převlečeným“ (a upraveným) titulem společnosti Magic Box v rukávu DVD bestsellery bude v trafikách v úterý 10. prosince 2013 za 199,- Kč thriller Útěk z Alcatrazu. Opravdový příběh. Opravdové místo. Opravdový Clint Eastwood.

Tento fascinující thriller vás zavede do jednoho z nejbezpečnějších a nejstřeženějších vězení světa – Alcatrazu. Odsud ještě nikdy nikdo neuprchl… Brzy se to však jednomu podaří!

Ať už je v roli herce nebo režiséra, předvádí držitel Oscara Clint Eastwood vždy realistické výkony až na dřeň. Nic není drsnější než tento thriller natočený podle skutečných událostí – v hlavní roli s Clintem Eastwoodem alias chytrým bankovním lupičem Frankem Morrisem, kterému se podaří jediný úspěšný útěk z nechvalně známé věznice s nejvyšší ostrahou, Alcatraz.

Frank Morris utekl už z několika vězení a nyní je odvezen do toho nejobávanějšího a nejlépe hlídaného, na Alcatraz. Stará nedobytná pevnost na skalnatém ostrově je obklopená mořem a za 29 let existence nedobytné a nejstřeženější federální instituce, ve které byli vězněni i Al Capone a „Ptáčník Alcatrazu“ Robert Stroud, se útěk podařil jen trojici mužů, o kterých už nikdo víckrát neslyšel…

Brzy po příjezdu začne Frankovi docházet, na jaké místo se dostal. Zavolá si ho k sobě ředitel věznice, aby mu vysvětlil, jaká má nebo spíše nemá práva: Může mluvit, pracovat a může mít dvakrát měsíčně návštěvu. Frank se postupně seznamuje s ostatními vězni. Od chvíle, kdy poznal Alcatraz, myslí na útěk a začíná se chystat na jeho realizaci. Připojí se k němu další tři vězňové a po důkladné přípravě se společně vydají na cestu za svobodou. Alcatraz se ale podaří opustit jen třem z nich…

Film natočený podle skutečného příběhu byl natočen přímo v Alcatrazu a režírován Clintovým oblíbeným spolupracovníkem Donem Siegelem. Jde o drsné a silné ztvárnění pravdivého příběhu s důkladně propracovanými charaktery, typickými pro Eastwoodovu práci.

Na imdb.com 76 procent, na csfd.cz 82: Předobraz mnohých vězeňských filmů (Shawshank, Zelená míle), který dodnes neztratil své kouzlo.

Zadní strana původního vydání

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Drama / Thriller / Krimi / Životopisný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1979

Délka: 107 minut

Původní název: Escape From Alcatraz

Světová premiéra: 22. června 1979 – USA

Režie: Don Siegel

Námět: J. Campbell Bruce (kniha)

Scénář: Richard Tuggle

Produkce: Robert Daley, Fritz Manes, Don Siegel

Hudba: Jerry Fielding

Kamera: Bruce Surtees

Střih: Ferris Webster

Kostýmy: Glenn Wright

Společnost: Paramount Pictures / A Malpaso Company – Siegel Film

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA / Alcatraz Island, San Francisco Bay, Kalifornie, USA / Alcatraz Prison, Alcatraz Island, San Francisco Bay, Kalifornie, USA / Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / San Francisco Bay, Kalifornie, USA / San Francisco, Kalifornie, USA

Hrají: Clint Eastwood (Frank Morris), Patrick McGoohan (ředitel věznice), Roberts Blossom (Doc), Jack Thibeau (Clarence Anglin), Fred Ward (John Anglin), Paul Benjamin (English), Larry Hankin (Charley Butts), Bruce M. Fischer (Wolf), Frank Ronzio (Litmus – Lakmus), Fred Stuthman (Johnson), David Cryer (Wagner), Madison Arnold (Zimmerman), Blair Burrows (strážce), Bob Balhatchet (medik), Matthew Locricchio (stráž), Don Michaelian (Beck), Ray K. Goman (kapitán), Jason Ronard (Bobs), Ed Vasgersian (Cranston), Ron Vernan (Stone), Regina Baff (Lucy), Hank Brandt (zástupce ředitele), Candace Bowen (Englishova dcera), Joe Miksak (policejní seržant), a další

V českém znění: Ladislav Županič – Clint Eastwood, Zdeněk Podhůrský – Paul Benjamin, Miloslav Mejzlík – Patrick McGoohan, Ladislav Mrkvička – Frank Ronzio, Josef Nedorost, Bedřich Šetena – Roberts Blossom, Jaroslav Kaňkovský, Petra Jindrová, Bohdan Tůma – Fred Ward, Antonín Navrátil – Jack Thibeau, Milan Slepička, Libor Terš – Bruce M. Fischer, Zdeněk Maryška – Hank Brandt, Ludvík Král, Petr Meissel, a další….

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1, podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný