Páteční Aha! s DVD – Zelená míle

Tak jsme se konečně dočkali. Mám na mysli sebe a všechny ty, kteří se těšili na vydání amerického mysteriózního filmu Zelená míle. Jedná se o film z prostředí věznice, kde řada trestanců čeká v celách smrti na popravu na elektrickém křesle. Této části věznice se v místním slangu říká Zelená míle. Je to hrůzostrašná chodba, natřená na zeleno. Je to cesta, na jejímž konci čeká smrt – pokud se nestane zázrak… Vyjde v pátečním Aha! dne 16.5.2008. Cena 41,– Kč. Reedice v nedělním Aha! dne 26. října 2008.

Vrchní dozorce Tom Hanks poznal už tolik odsouzených, že se z něj stal cynik, kterým neotřese ani vykonávání poprav. Nejnovější vězeň v cele smrti má ale takové schopnosti, že i tady se začnou dít zázraky… Vězeňské drama o zázraku, který se odehrál na tom nejméně pravděpodobném místě.

V roce 1935 pracoval Paul Edgecomb jako vrchní dozorce v celách smrti v jedné lousianské věznici, kam přivezli nového odsouzence, obrovitého černocha Johna Coffeyho. Ač působil mírumilovným dojmem, byl odsouzen za vraždu dvou malých děvčat. Mnohem víc starostí než vězni odsouzení k smrti dělá v tu dobu Paulovi těžký zánět močového měchýře a sadistický, všemi nenáviděný dozorce Percy, kterého se však nedokáže zbavit, protože ten má jako synovec guvernérovy ženy protekci. Percy slíbí, že pokud bude moci vést příští popravu, podá si žádost o přeložení. V tu dobu je přivezen nový vězeň, nebezpečný Bill Wharton, který hned po svém příchodu napadne dozorce. Jednoho dne chce s bolestí zkrouceným Paulem mluvit Coffey, když se dozorce přiblíží, chytí ho rukou v rozkroku. Když pak šokovaného Paula pustí, vidí muž, jak černoch vypustí z úst černý oblak a současně si uvědomí, že jeho bolestivý zánět zmizel.

Další zázrak předvede později, když Percy se potěšením zabije ochočenou myš, kterou choval jeden z vězňů. Svou nadpřirozenou mocí ji před šokovanými dozorci znovu oživí. Při následující popravě Percy záměrně nenamočí houbičku, která se přikládá na odsouzencovu hlavu, a popravovaný muž se místo rychlé smrti ve strašlivých bolestech uškvaří. Paul ho donutí napsat žádost o přeložení. Když je pak svědkem bolesti, svého přítele, ředitele věznice, který se stará o umírající manželku s neléčitelným mozkovým nádorem, přesvědčí kolegy, aby mu pomohli dostat k trpící ženě Johna Coffeyho, který by ji možná dokázal pomoci. Černoch skutečně ženu uzdraví. Zpátky ve věznici pak nečekaně napadne Percyho, vypustí do něj černý oblak a omámený dozorce vzápětí zastřelí Billa Whartona, který se ho pokusil napadnout. Jako vysvětlení předá Paulovi pravdu, kterou dozorce tušil. Vrahem dvou malých děvčátek nebyl John Coffey. Zoufalý dozorce hledá způsob jak zabránit popravě nevinného.

Originální název: Green Mile
Žánr: drama, mysteriózní
Země původu: USA
Režie: Frank Darabont
Scenář: Stephen King, Frank Darabont
Hrají: Gary Sinise (Burt Hammersmith), David Morse (Brutus), James Cromwell (Warden Hal Moores), Tom Hanks (Paul Edgecomb), Barry Pepper (Dean Stanton), Bonnie Huntová (Jan Edgecombová), Michael Clarke Duncan (John Coffey), Michael Jeter (Eduard Delacroix)

Film Zelená míle byl nominován na Oscara v roce 1999 v kategorii nejlepší dramatický film. Film byl natočen na základě stejnojmenného příběhu známého horroropisce Stephena Kinga.

Při natáčení filmu si prý Tom Hanks chtěl vyzkoušet pocity odsouzence a nechal se připoutat k elektrickému křeslu. Vzápětí ale prosil, aby ho odvázali, a svěřil se, že pocity, které při tom zažíval, byly velice nepříjemné. Údajně také po natáčení filmu v prostředí věznice pro na smrt odsouzené ještě nějakou dobu trpěl nočními můrami. Těžko říct, co je na těchto zprávách pravdy a nakolik jsou to jen zkazky senzacechtivých novinářů, avšak herecký výkon, který podal v tomto filmu je víc než přesvědčivý.

Příbuzné texty:
• DVD ze pátečního Aha!