Zemřel režisér Jerzy Kawalerowicz

Polský filmový režisér Jerzy Kawalerowicz zemřel ve Varšavě 27. prosince ve věku 85 let. Klasik polské kinematografie natočil 17 snímků, většinou adaptace polské literatury. Nejznámější jsou Matka Johana od andělů (1960), Faraon (1966) a Quo vadis (2001) podle románu Henryka Sienkiewicze.

Smutnou zprávu oznámilo Sdružení polských filmových tvůrců. Kawalerowiczovi, který patřil k zakladatelům polské filmové školy, bylo 85 let.
Kawalerowicz se narodil 19. ledna 1922 v obci Gwoždziec na Ukrajině. V letech 1946 až 1949 studoval na krakovské Akademii umění. Byl absolventem kurzu přípravy filmů u Antoniego Bohdziewicza. Práci v kinematografii započal jako asistent režie ve filmu Zakazane Piosenki (1946). Jako samostatný režisér debutoval v roce 1951 filmem Gromada. Na kontě má 17 celovečerních filmů, z nichž mnohé mohli vidět také čeští diváci. Jeho posledním snímkem, který dokončil v roce 2001, bylo výpravné historické drama Quo vadis, natočené v koprodukci s USA.
Děj jednoho z nejznámějších románů Henryka Sienkiewicze se odehrává za vlády císaře Nerona ve starém Římě. Římské impérium, navenek silné a mocné, se otřásá v základech. Rozmařilost a amorálnost vyšších vrstev, jež ostře kontrastují s bídou a utrpením ostatních, rozvracejí společnost.
V roce 1966 natočil Kawalerowicz zřejmě svůj nejúspěšnější film Faraon, který byl navržen na Oscara. Snímek popisuje příběh mladého faraona Ramsese XIII.
V roce 1978 udělili Kawalerowiczovi Stříbrného medvěda za celoživotní dílo na Berlínském filmovém festivalu. Získal i ocenění francouzské univerzity v Sorbonně a polské filmové školy v městě Łódź.