Magic Box – Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby s obrázky Josefa Lady

Dějí se to ale v tom našem vydavatelském rybníčku věci… Ve středu 18. prosince 2013 dorazí do trafik s logem České televize hudební DVD, distribuované společností Magic Box. Za 99,- Kč bude možno zakoupit disk Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby s obrázky Josefa Lady. Slavná skladba Jakuba Jana Ryby a obrázky malíře Josefa Lady v animovaném filmu.

Česká mše vánoční skladatele Jana Jakuba Ryby je i dvě stě let po svém vzniku stále symbolem českých Vánoc a lidovým holdem k oslavě narození Ježíše Krista. Malíř Josef Lada takřka před sto lety namaloval český lidový Betlém. Nakreslil v něm své venkovany, namaloval anděly, Tři krále i betlémskou rodinu. Ladovi vesničané v něm spěchají za hvězdou, která je dovádí až do Betléma a zvěstuje, že se stalo skutečně něco nevídaného a významného. Oba dva umělci vytvořili vzácné dílo, které nás udivuje a naplňuje dodnes a přes všechny změny v dnešním životě je stále součástí pravých českých Vánoc.

Spojit Rybovu Českou mši vánoční a Ladův lidový Betlém v jeden celek a vytvořit animovaný film byl šťastný a odvážný nápad dramaturga Miloše Zvěřiny a režiséra Pavla Kubanta, kteří jsou autory jeho scénáře. Základ tvoří Rybova skladba v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, který řídil V. Smetáček. V České mši vánoční uslyšíme zpívat J. Vymazalovou, M. Mrázovou, B. Blachuta, Z. Kroupu a Český pěvecký sbor pod vedením J. Veselky. Zároveň uvidíme desítky Ladových postaviček nejen z lidového Betlému, ale i z dalšího autorova bohatého literárního a výtvarného odkazu. Mezi pastýři a vesničany tak spěchá k Betlému i kocour Mikeš, Kmotra Liška, Mulisákův Bubáček, pan starosta, švec, kominík a ostatní postavičky, které tak dobře známe z knižních vydání i z televizní obrazovky.

Na csfd.cz 75 procent: Skvostné retro.

Náhled zadní strany z webu PNS 

Žánr: Hudební / Animovaný / Rodinný  

Země původu: Československo

Rok vzniku: 2007

Délka: 43 minut

Režie: Pavel Kubant 

Scénář: Pavel Kubant, Miloš Zvěřina

Dramaturgie: Jiří Chalupa, Marie Kšajtová, Kateřina Krejčí  

Produkce: Tomáš Rychecký 

Vedoucí projektu: Miloš Zvěřina

Hudba: Jakub Jan Ryba : Česká mše vánoční („Hej, mistře!“)

Archivní hudební nahrávka (1966) v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, dirigent V. Smetáček, zpívají M. Mrázová, J. Vymazalová, B. Blachut, Z. Kroupa a Český pěvecký sbor

Kamera reálů: Ervín Sanders 

Střih: Magda Sandersová 

Zvuk: Jan Kacian 

Společnost: Česká televize / Anifilm

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro sluchově postižené  

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný