Zemřel režisér Ingmar Bergman

Ve věku 89 let zemřel slavný švédský filmový režisér Ingmar Bergman. Oznámila to švédská média s odvoláním na Bergmanovu dceru Evu.

Filmový tvůrce zemřel ve svém domě na švédském ostrově Faarö. Podle Evy Bergmanové skonal její otec pokojně, příčinu ani den jeho úmrtí však neuvedla. Oznámen zatím nebyl ani termín pohřbu. Podle švédské agentury TT se uskuteční v úzkém kruhu přátel a rodiny.
Bergman natočil více než čtyřicítku filmů, z nichž mnohá jsou dobře známé i českým divákům. Mezi jeho nejslavnější díla patří Sedmá pečeť, psychologická dramata Persona, Šepoty a výkřiky či rodinná sága Fanny a Alexander.
Bergman je považován za jednoho z nejvýznamnějších filmových režisérů 20. století. V roce 1997 obdržel na 50. ročníku filmového festivalu v Cannes Zlatou palmu palem. Oscara za celoživotní dílo přitom získal už v roce 1970.
 
Narodil se v Uppsale v roce 1918. Vystudoval literaturu a umění na Stockholmské univerzitě. Debutoval filmem Štvanice (1944), ke kterému napsal scénář. Poté natočil přes čtyřicet filmů. Celkem desetkrát byl nominován na Oskara. Z toho třikrát jej získal za režii. V roce 1970 dostal od Americké filmové akademie Oskara za celoživotní dílo. V roce 1997 mu festival v Cannes udělil během padesátého ročníku Zlatou palmu palem.
Byl pětkrát ženatý. Jeho poslední manželkou byla Ingrid Karlebovonová Rosenová, předtím měl za ženu herečku Ingrid Bergmanovou.