Šíp – Legenda o Jiřím a drakovi

 

Den před MDŽ nám Šíp nabídne titul Legenda o Jiřím a drakovi, což je lehce úsměvná fantasy o dračím vejci, unesené princezně a rytíři, který nevěří na draky. V pátek 7. března 2008 za 38,- Kč tedy něco akce, dobrodružství a romantiky.

 

První křížová výprava za svobodnou Svatou zem skončila. Vyčerpaní rytíři se vrací do svých domovů v Evropě. Nastává věk legend a záhad. I anglický rytíř Jiří touží odložit svůj meč a žít poklidný život. Vrací se do sídla svého otce sira Roberta. Je znechucen vším, co ve válce viděl, a odhodlán pověsit meč na hřebík, najít malý kousek země, postavit dům a chovat dobytek. 

 

 

 

 

Jeho otec, kdysi velký rytíř, je synovým přístupem zklamán, ale přesto mu poradí, aby se vypravil na sever za jeho přítelem, králem Edgaarem, který mu jistě nějakou zemi poskytne. Zvláště pak, když se Jiří prokáže rohem, který kdysi Sir Robert získal v bitvě s drakem. Jiří sice vyprávění o drakovi nevěří, přesto si roh vezme a vydá se na cestu. U dvora krále Edgaara však vládne napjatá atmosféra. 

 

 

 

 

Princezna Lunna zmizela a zoufalý král, přesvědčí Jiřího, aby se jako syn velkého rytíře a zkušený válečník vydal princeznu hledat. A tak se Jiří vydává na cestu za láskou a dobrodružstvím, o níž už stovky let vypráví starobylá legenda. 

 

 

 

 

Když už se odvážíte do toho jít a dát Legendě o Jiřím a drakovi šanci, respektive pokud se přenesete přes béčkovost, která kouká z každého okénka tohoto devadesátiminutového spektáklu, přes extrémně digitální draky, znuděného hlavního hrdinu, nesympatickou hrdinku a nevýrazného záporáka, který vám tak dlouho bude připomínat hodně obtloustlejší verzi Patricka Swayzeho, až se podíváte na přebal a zjistíte, že je to Patrick Swayze, můžete se u něj i docela dobře bavit. Příběh vypadá, jakoby vypadl z prvního Shreka. Chlap nevěří na draky, přijde do království, kde princeznu zřejmě unesl drak, a on se rozhodne, že ji vysvobodí. Jenže princezna o takového vandráka nestojí a po docela milém drakovi zůstalo vejce, jenže láska a odvaha zvítězí. Místo Farquada je tam Patrick Swayze, místo Oslíka malý kluk, některé scény vykrádají Robina Hooda: Krále zbojníků a vůbec to celé vypadá jako kompilace mnoha jiných filmů. Jenže, světe, div se, nevadí to…  

 

Žánr: Komedie, akční, dobrodružný, romantický

Země původu: Německo / Lucembursko

Rok vzniku: 2004

Délka: 90 minut

Původní název: George and the Dragon

Světová premiéra: 28. března 2004 (Cinenygma Fantasy Festival)

Režie: Tom Reeve

Scénář: Michael Burks, Tom Reeve

Produkce: Adam Betteridge, Michael Burks, Michael Cowan, Jan Fantl, Frank Hübner, Omar Kaczmarczyk, Alex Marshall, Todd Moyer, Jason Piette, David Rogers, Jeremy Saunders, Steven Saxton, Romain Schroeder, Meinir Stoutt

Hudba: Gast Waltzing

Kamera: Joost van Starrenburg

Hrají: James Purefoy (Jiří), Piper Perab (princezna Lunna), Patrick Swayze (Garth), Michael Clarke (Duncan Tarik), Bill Treacher (Elmendorf), Jean-Pierre Castaldi (otec Bernard), Rollo Weeks (Wryn), Paul Freeman (Sir Robert), Stefan Jürgens (Bulchar), Stefan Weinert (žoldák), Phil McKee (McNally), Caroline Carver (sestra Angela), Joan Plowright (abatyše), Simon Callow (král Edgar), Carl Chase (Aard), Bill Oddie (Odo), Erkan Gündüz, Caroline Koch (barmanka), Véronique Koch (barmanka), Jim Probyn (vesničan)  

 

 

 

Údaje o DVD: 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

 

Obraz: 16:9

Bonus: fotogalerie, DVD kvíz