Blesk – Profesionál

Čtvrteční Blesk nabídne 6. března 2008 v příloze za 42,- Kč titul Profesionál. Ale pozor, titul stejného jména by se tento měsíc měl objevit i v nabídce DVD edice, jenže se zcela jiným hlavním hrdinou (Steven Seagal). Dnešní nabídka je však poněkud starší…

Spojením skvělého scénáře, režie a herců s bohem Enniem Morriconem vznikla perfektní podívaná, která se řadí na vrchol francouzských kriminálek. Belmondo bezesporu ve své nejdrsnější roli s vynikajícím protivníkem (Robet Hossein) v příběhu pomsty a cti.

Francouzského tajného agenta Josselina „Josse“ Beaumonta pošlou do jisté africké země, aby tam odstranil diktátora Njalu. Politická situace se však radikálně změní a předtím nepohodlný diktátor se stane pro francouzskou vládu důležitou osobností. Tajná služba Josse zradí a africká vláda ho odsoudí za přípravu atentátu. Jossovi se po dvou letech podaří utéct a vrátit se do Francie, kde úmyslně informuje bývalé nadřízené, že splní svůj původní úkol a zabije prezidenta Njalu, který právě přicestoval na oficiální státní návštěvu. Tajná služba rozpoutá zběsilou štvanici, aby Beaumonta zastavili dřív, než diktátor Njala dorazí, ten však uniká ze všech nastražených pastí. Ne nadarmo byl považován za nejlepšího.

Žánr: Thriller / Akční / Krimi
Země původu: Francie
Rok vzniku: 1981
Délka: 109 min. (dle DVD 104 min.)
Původní název: Le Professionnel / The Professional
Světová premiéra: 21. října 1981

Režie: Georges Lautner

Scénář: námět Patrick Alexander, Jacques Audiard, Michel Audiard, Georges Lautner

Produkce: Alain Belmondo, Georges Dancigers, Alexandre Mnouchkine

Hudba: Ennio Morricone

Kamera: Henri Decaë

Hrají: Jean-Paul Belmondo (Josselin Beaumont), Jean Desailly (ministr), Robert Hossein (komisař Rosen), Michel Beaune (kapitán Valeras), Cyrielle Claireová (Alice Ancelinová), Jean-Louis Richard (plukovník Martin), Sidiki Bakaba (velitel vězení), Pierre Saintons (prezident N´Jala), Marie-Christine Descouardová (Doris Frederiksenová), Bernard-Pierre Donnadieu (inspektor Farges), Elisabeth Margoniová (Jeanne Baumontová), Pierre Vernier (Salvatore Volfoni), Maurice Auzel, Baaron, Michel Berreur (Clochard), Jean-Claude Bouillaud, Daniel Breton, Julien Bukowski, Jacques Canselier, Guillaume Corea, Gérard Darrieu (Picard)

Údaje o DVD:

Zvuk
: Dolby digital 2.0 francouzsky, česky
Titulky: česky
Obraz: 16:9