ČT pozastavila prodej práv pro vydávání DVD

Česká televize pozastavila prodej práv k filmům pro jejich vydávání na DVD. Tak zní nejnovější a bohužel nepříliš optimistická informace týkající se budoucnosti některých očekávaných seriálů.

Kolem práv na vydávání seriálů z produkce ČT už bylo několikrát dost dusno, a jak se zdá, ještě i bude.
Předseda Rady Jiří Baumruk dnes při jednání Rady ČT vysvětlil, že v rámci pravidelného bodu programu – informace generálního ředitele – zařadil vysvětlení vedení k postupům při prodeji práv na multimediální nosiče DVD. Generálního ředitele Jiřího Janečka dnes zastupoval ředitel zpravodajství Milan Fridrich. Baumruk informoval, že do vyjasnění právních okolností došlo k zastavení prodeje práv na DVD. Místopředseda Rady ČT Jan Prokeš uvedl, že by měl rozhodnout právní soud v případě, že se věc nevyjasní vyjednáváním. Podle něj jsou nynější pravidla bezpečná a v souladu se zákonem. Předseda Baumruk připomněl, že ke sporům došlo v případě smluv, které již byly uzavřeny v minulosti, je však nutné vzít v úvahu i aktuálně uzavírané smlouvy.
Obchodní ředitel Pavel Krumpár řekl, že v tomto okamžiku již nejde o to měnit systém, ale ČT se prý dostala pod tlak trhu, kdy se prý přetahují pouze dvě firmy. Za irelevantní označil zprávy, které vyšly v předminulém týdnu v tisku.
Rada ČT v hlasování zadala své dozorčí komisi, aby věc znovu prozkoumala.
„Existuje mnoho právních výkladů k tomuto prodeji, takže my počkáme, až se vše vyjasní,“ řekl Krumpár.
ČT zastavila uzavírání smluv a oslovila právní firmu, která ČT vypracuje právní názor na celou situaci. ČT se poradí i s dozorčí komisí.
Prodejem DVD se zabýval i antimonopolní úřad. Tehdy šlo o prodej práv k seriálu Třicet případů majora Zemana. Zjistilo se, že ČT nepostupovala správně. Rada ČT proto 12. prosince loňského roku přijala od generálního ředitele ČT Jiřího Janečka nové podmínky pro prodej práv na DVD. Podle nich musel Telexport jednou ročně (v listopadu) předložit návrh edičního plánu pro nadcházející rok. Ten projednal s obchodním ředitelem a pak procházel schválením generálního ředitele. Podle tohoto plánu vybíral Telexport svého obchodního partnera, který byl zvolen vždy na základě výběrového řízení. Výběrové řízení muselo být alespoň po dobu jednoho týdne zveřejněno na internetu ČT.
Ze seriálů vydaných na videonosičích, zejména DVD, byli loni zatím nejúspěšnější Chalupáři, kterých se prozatím prodalo více než 97 000 kusů. Další DVD s filmy z dílny ČT vycházela jako přílohy deníků, kdy velmi nízká prodejní cena nosičů v rozmezí 40 až 50 korun za disk je podle ČT kompenzována množstvím prodaných kusů. Tímto způsobem ČT vydala tituly, které byly již dříve v běžné distribuci, například Saturnin, Výchova dívek v Čechách, pohádka Princové jsou na draka či koprodukční filmy Pelíšky, Želary a Horem pádem.
Zdroje: Novinky.CZ, Česká Média.cz, Naše peníze.cz