Zemřel herec Jiří Zahajský

Včera, dne 19. července 2007 zemřel ve věku 68 let český herec Jiří Zahajský. Tento herec velkou část mladší generace oslovil jako inspektor Trachta ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný, což byla filmová adaptace slavné Cimrmanovy hry Vražda v salónním coupé. Ve filmu Jára Cimrman ležící, spící se objevil v drobné roli legendárního českého cestovatele Emila Holuba.

Jiří Zahajský se narodil 19. ledna 1939 ve Mšeně u Mělníka. Herectví studoval ve Studiu E. F. Buriana a na DAMU. Po škole hrál v Divadle na Vinohradech, poté v Divadle Za branou. Od roku 1972 působil v Činoherním klubu.

Jeho prvními filmy byly Lidé jako ty a Valčík pro milion v roce 1960. Objevil se ve více než padesáti inscenacích a filmech, například Rozpuštěný a vypuštěný, Krakonoš a lyžníci, Žebrácká opera nebo Řád.

Jako většina dobrých českých herců hrál i v seriálech 30 případů majora Zemana, Inženýrská odysea, Křeček v noční košili.

Řadu rolí Zahajský ztvárnil v Činoherním klubu, který byl jeho životní hereckou „štací“. „Už když se dával dohromady Činoherní klub, tak jsem do něj chtěl, a i když jsem hrál ‚Za branou‘, byl jsem víc tady. Říkával jsem dokonce, že kdo tady nepřespává, tak sem ani nepatří,“ napsal o svém působení v divadle Zahajský.

Naposledy si zahrál loni, když si zákeřná nemoc dala malou pauzu, v pohádce O malíři Adamovi. Nezapomenutelný byl i jako dabér Phillipa Noireta a jako dabér také namluvil pantera Baghíru v kreslené Disneyho Knize džunglí.

Příbuzné texty:

• Jára Cimrman, ležící, spící
• Vražda v salónním coupé
• Herci a režiséři