Sean Connery končí

Toto rozhodnutí skotské filmové legendy zřejmě rozesmutní zástupy jeho četných obdivovatelek, ale už je to tak. A je to prý definitivní. Slavný a nejlépe placený britský herec se ve svých 74 letech rozhodl skončit s aktivní kariérou.

Otázky, zda se Sean Connery nehodlá odebrat na odpočinek, se nabízely již dříve, hlavně díky jeho tříleté odmlce po více jak půlstoletí ve filmovém průmyslu a 77 natočených filmech.

Nedávno poskytl Connery odpověď v interview pro jeden novozélandský list, kde doslova řekl, že už nemíní marnit čas pro idioty, kteří dnes točí filmy v Hollywoodu. Connery si ostatně vždy potrpěl na podobé bonmoty, vzpomeňme například jeho výrok na adresu aut značky Škoda. O nich kdysi slavný Skot prohlásil, že jsou to jediná auta, které nezačnou rezavět, protože si je rezavé už koupíte.

Connery je známý především jako filmový agent 007 James Bond. I když se osobně domnívám, že byl jedním z nejlepších představitelů této postavy, sám si jej cením více pro jiné role, například pro roli františkánského mnicha ve filmu „Jméno růže". Ještě i dnes je o Conneryho obrovský zájem, a řada fanoušků se cítí být zklamaná z jeho neochoty dále brát role ve filmech. Režisér Steven Spielberg vzdal tomuto herci hold, když řekl: "Dnes je na světě jen sedm skutečných filmových hvězd, a Sean je jednou z nich.

Hodně se také diskutuje o Conneryho memoárech, od kterých se očekávalo, že se stanou výnosným bestsellerem. Kniha je však neustále odkládána na neurčito. Knihu psal půvondně se svým přítelem Skotem Megem Hendersonem, avšak ze spolupráce sešlo z nezveřejněných a utajených důvodů. Jako náhrada byl vybrán životopisec Hunter Davies, avšak Connery s ním nebyl spokojen, protože měl pocit, že mu jde o senzace za každou cenu a z životopisné knihy by se tak namísto oslavy velkého umělce mohl stát bulvár. Davies například trval na prozkoumání obvinění, že Connery udeřil svoji první manželku, herečku Diane Cliento. Což je požadavek, který Connery odmítá. Connery vyvolal pobouření, v roce 1987 v rozhovoru v americkém talk show Barbary Waltersové, kde řekl, že to bylo v pořádku, a že je správné dát facku ženě, jestliže si to zasloužila, nebo jestli je to zapotřebí aby ji člověk udržel v normálu. Podobné poznámky udělal v roce 1985 v rozhovoru pro časopis Playboy. Connery se nechal slyšet, že Davies se chystal vyrukovat s tímto materiálem a on nemíní strávit zbytek života pokusy o neustálé korektury a redakční úpravy.

Connery také před časem prodělal operaci ledviny. I když nádor, který mu byl odstraněn, nebyl zhoubný, Connery je už dost starý na to, aby si nevážil svého zdraví. A tak, i když se říká: "Nikdy neříkej nikdy“, a i když na podobná prohlášení o ukončení aktivní herecké kariéry jsme zvyklí (naposledy třeba Depardieu), u Conneryho je vzhledem k jeho věku a zdravotnímu stavu dost možné, že nemluví do větru.