Tachecí skončila ve funkci ředitelky

Ředitelka Radiožurnálu Barbora Tachecí, která svými kroky změnila programovou podobu vysílání Radiožurnálu a svým vystoupením v televizním pořadu rovířila řadu internetových diskuzí, končí ve své funkci. Odvolal ji generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. O konci Tachecí ve veřejnoprávním rozhlase jako první informoval Týden.cz.

Podle redaktorů iDNES. CZ, kteří se snažili získat vyjádření bývalé ředitelky, se jim ji nepodařilo sehnat. „Momentálně je na dovolené v Karibiku,“ sdělil její partner Ivo Mathé.

Podle dostupných informací však za odvoláním programové změny nestojí, vedení v nich hodlá pokračovat. „Je možné, že větší roli než otázky koncepční hrají otázky vztahové,“ podotkl k tomu Milan Šmíd z katedry žurnalistiky UK. „Je to jen spekulace, ale je možné, že vedení se nesmířilo s tím, že není ochotná ke kompromisům.“

Zdůraznil také, že v řízení stanice má Barboru Tachecí vystřídat Alexandr Pícha. „Myslím, že je zárukou, že se věci nevrátí ke starému. On přece kdysi odešel právě proto, že se mu nepodařily některé změny.“

Signatáři, kteří jí vyčítali bulvarizaci veřejnoprávní stanice a na protest začali podepisovat petici na internetu, ale se změnou kurzu prý počítat nemohou. Řízením stanice byl pověřen dosavadní šéfredaktor Alexandr Pícha, kterého si přivedla Tachecí. „Nic se nebude bořit. Tohle není nějaká snaha zničit to, co bylo postaveno,“ řekl Deníku Pícha.

Vedení rozhlasu oznámilo, že důvodem v žádném případě nebyl tlak veřejnosti, ale špatná komunikace Tachecí s vedením. „Rozhodně to nebylo kvůli tlaku veřejnosti,“ řekl Deníku ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

Aktualizace 7. 2. 2008: Bývalá ředitelka Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu se nervově zhroutila. Nepobývá v současné na dovolené, jak sdělil některým médiím její partner Ivo Mathé, ale v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Informaci přinesl server Týden.cz, který se odvolává na mluvčí záchranné služby Jiřinu Ernestovou. "Potvrzujeme, že jsme paní Tachecí převezli s psychickými problémy do Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Můžu vyloučit, že by se jednalo o pokus o sebevraždu,"" sdělila serveru Týden.cz Ernestová.