Petice proti novému Radiožurnálu podepsaly tisíce lidí

Čas od času se na těchto stránkách zabýváme mluveným slovem, což nejsou jen audio knihy nebo CD s četbou a různými scénkami, ale také rozhlasové vysílání. A to je v posledních dnech předmětem zájmu mnoha lidí i médií. Jedná se o zásadní změny, které od začátku letošního roku proběhly na stanici Český rozhlas Radiožurnál.

V jednom článku na stránkách Českého rozhlasu se píše:

Nejposlouchanější stanici Českého rozhlasu vládne od 1. listopadu Barbora Tachecí. Za necelé dva měsíce spolu s týmem spolupracovníků – a vlastně všech redaktorů, moderátorů a dalších pracovníků stanice – připravila novou tvář vysílání. Posluchači, kteří si už na Nový rok 2008 naladí ČRo 1 – Radiožurnál, nejspíš budou překvapeni.

Ano, to je bohužel pravda. Překvapen jsem byl, a velice nemile. Nejprve jsem měl pocit, že jsem naladil omylem zcela jinou stanici. Kam zmizela moje oblíbená ranní poznámka Ivana Hofmanna? Kam zmizel můj oblíbený motožurnál? Kam zmizelo Radiofórum, jeden z mála pořadů, kde mohl člověk vyjádřit svůj názor. Celé vysílání se neslo v duchu komerčního rádia, jaké máme jen u nás v regionu čtyři, přičemž ani jendo z nich není tak mizerné, jako je současné vysílání Radiožurnálu, protože si aspoň na nic nehrají.

Jak se během pár týdnů ukázalo, nejsem jediný, koho současná podoba Radiožurnálu donutila přeladit na jinou stanici. To co se podařilo paní Tachecí udělat z kdysi zajímavé a oblíbené stanice, naštvalo poměrně hodně lidí. A ti se rozhodli nepříhlížet této destrukci a zkáze se založenýma rukama, a tak vznikla petice proti současné podobě Radiožurnálu.

Radiožurnál sice není stanice, kterou bych poslouchal 24 hodin denně, preferuji Vltavu a některé pořady si poslechnu i na Praze či na zcela jiných rádiích, např. na Proglasu, ale děsí mě, že to co udělali s Radiožurnálem, by třeba za týden mohlo potkat právě Vltavu.

Záznam výše zmíněného rozhovoru z pořadu Dobré ráno si můžete přehrát zde:

Pokud máte na věc podobné obavy a názory jako já, doporučuji podepsat petici na stránkách Iprotest. Tato petice má název Nechceme přeladit!.

Text petice je zde:

My, níže podepsaní posluchači a koncesionáři Českého rozhlasu, velmi nespokojení se současnou podobou Radiožurnálu, požadujeme:

Aby Rada ČRo přezkoumala nové programové schéma, uplatňované od 1.1.2008, které dle našeho názoru neodpovídá § 2 zákona o Českém rozhlasu.

Chceme slyšet informace o podstatném dění, nikoliv bulvární informace o takzvaných „celebritách“.

Nechceme neustále slyšet výplň, že to, co posloucháme, je „nejlepší“, „vaše“ a podobná klišé bez obsahu, která jen zabírají čas důležitým informacím. V tom se Radiožurnál musí odlišovat od komerčních stanic, v tom je smysl koncesionářských poplatků a rozhlasu veřejné služby.

Aby se vysílací schéma přiblížilo tomu, které bylo na konci roku 2007, včetně pravidelných specializovaných pořadů s důrazem na obsah a srozumitelnost sdělení, nikoliv na osobní projev moderátora. Chceme moderátory, kteří hovoří neafektovaně a správně česky, jako hovořili ti v roce 2007. Nejlépe ty samé.

Změnu hudební dramaturgie tak, aby ve vysílání zaznělo široké spektrum hudebních skladeb, včetně těch méně známých, nikoli jen malý okruh vybraných hitů z posledních dekád. Pokud stávající vedení ČRo není schopno toto zásadní manažerské pochybení napravit a bývalou vysokou úroveň zajistit, nechť okamžitě odstoupí.