TV DUEL 2006/26 – Křidýlko nebo stehýnko?

 

Pokud jste si v průběhu tohoto roku kupovali časopis TV DUEL, získali jste výhodně celou řadu filmů na DVD. Nejinak je tomu ve vánočním čísle, které právě vyšlo. TV DUEL č. 26/2006 pokračuje v mapování filmografie Louse de Funése, a tentokrát přináší filmovou komedii Křidýlko nebo stehýnko.  

 

Dejte pozor – dnes ochutnává sám Louis de Funès! Charles Duchemin je vydavatelem slavného průvodce gastronomií a nekorunovaným králem labužníků. Proto cestuje bez přestávky a inkognito po celé zemi, aby prozkoumal francouzskou gastronomii. Charles doufá, že v jeho šlépějích se vydá i jeho syn Gérard, který sice zdědil po svém otci smysl pro chutě, ale přednost dává práci v cirkusu, kde vystupuje inkognito jako klaun. Otec však chce za každou cenu dosáhnout svého. Situaci ještě více zkomplikuje otcova nová sekretářka, která padne Gérardovi do oka. Ve svých soudech je Duchemin neúprosný – jídlo je přece jedna ze slavných tradic sladké Francie, a tak má i mezi restauratéry mnoho nepřátel. Tím nejzavilejším je Tricatel – majitel mnoha restaurací, zakladatel a propagátor tovární syntetické kuchyně.

Tento film natočil Louis de Funés v době po svém prvním infarktu. Bylo to v době, kdy si on sám i jeho okolí mysleli, že už nikdy nebude natáčet žádné další filmy. Producentovi Christianu Fechnerovi se podařilo všechny přesvědčit, aby do toho ještě znovu šli. Natáčení filmu doprovázela zvláštní opatření, poblíž studia stála připravená sanitka a kardiolog pro případ, že by se Funésovi přitížilo. Další zajímavou okolností ze zákulisí natáčení je fakt, že film byl napsán pro Funése a Pierre Richarda, který měl hrát jeho syna. Pierre Richard se ale nakonec rozhodl tohoto projektu se z neznámých důvodů neúčastnit. Proto Richarda nahradil herec Coluche. I když samotný Funés s touto volbou nebyl spočátku srozuměn, nakonec se díky svému synovi nechal přesvědčit ke spolupráci, a ta dopadla velmi dobře.

Po úspěchu filmu Křidýlko nebo stehýnko spolu Luis de Funés a Christian Fechner natočili ještě další tři filmy: Jeden hot a druhý čehý, Lakomec a Zelňačka.

Originální název: L’Aile ou la cuisse
Žánr: Komedie
Země původu: Francie
Rok vzniku: 1976
Délka: 101 min

Režie: Claude Zidi
Scénář: Claude Zidi, Michel Fabre
Hrají: Louis de Funès, Coluche, Julien Guiomar, Claude Gensac, Jean Martin, Raymond Bussières, Marcel Dalio, Martin Lamotte
Produkce: Christian Fechner

Zvuk: česky 2.0, francouzsky 2.0
Titulky: české
Bonusy: upoutávky, film o filmui, fotogalerie, filmografie