DVDMAG 2006/12 – Sirény, Dohola

Prosincové číslo časopisu DVDMAG 12/2006 se věnuje aktuální bondovce, ale jak upozorňuje obálka, zabývá se rovněž novým animovaným hitem Spláchnutej či kontroverznímu filmu Borat. Přílohy na DVD – Sirény a Dohola.

Sirény
Originální název: Sirens
VB, 1994, 98 min., komedie
Hrají: Hugh Grant, Tara Fitzgerald, Sam Neill, Elle Macpherson
Režie: Danny John Duigan

Hugh Grant musí zabránit vystavení kontroverzního obrazu, ale po příjezdu do sídla umělce, který obraz namaloval, zjišťuje, že jeho úkol bude mnohem těžší. Anglikánská církev pořádá výstavu, na které se objeví i obrazy excentrického malíře a bohéma Normana Lindsayho. Jenže církevní potentáti se dozvědí, že jedním z vystavovaných kousků by měl být i obraz Ukřižovaná Venuše, který neodpovídá ani náplni výstavy, natož náboženským kánonům. Vyšlou tedy do umělcova domu v Austrálii mladého duchovního Anthonyho a jeho ženu, aby vystavení obrazu za každou cenu zabránili. Anthony se považuje za pokrokového, což znamená, že by ho nějaké to odhalené ňadro nemělo rozhodit, ale přesto je šokován atmosférou Lindsayho obydlí. Malíř tu totiž žije nejen se svou manželkou, ale, posuďte sami, i se svými třemi dvorními vnadnými modelkami. A nedosti na tom, Anthonyho manželku zase svádí všudypřítomné náznaky erotiky, které prostupují každou místností. Ale ať už na tento extravagantní dům a jeho obyvatele nahlížejí jakkoliv, je jim oběma jasné, že nepodlehnout pokušení bude velmi těžké. Snímek vyniká brilantním vykreslením atmosféry počátku 20. století, romantickou náladou a jemným humorem. A také lehkou erotikou. Hlavním lákadlem filmu je především jeho obsazení. V roli mladého duchovního se blýskne Hugh Grant, jako zhýralý umělec se předvede Sam Neill a dále se můžete kochat i topmodelkou Elle Macpherson nebo herečkou Tarou Fitzgerald.

Dohola
Originální název: Blow Dry
VB, 2001, 91 min., komedie
Hrají: Alan Rickman, Natasha Richardson, Rachel Griffiths, Josh Hartnett
Režie: Paddy Breathnach

V národním turnaji kadeřníků by se rád uplatnil i Josh Hartnett, jenže jeho otec se rozhodl, že do soutěže svůj salón nepřihlásí. Má totiž pro to své hořké důvody.
Ospalé britské městečko Keighly chystá velkou slávu: po letech opět hostí Národní kadeřnický šampionát. Všichni očekávají, že se soutěže zúčastní oba místní salóny. Jejich majitele, Shelley a Philla, spojuje jediné – syn. Vše ostatní je rozděluje. Celé město patřičně prožívá přípravy na soutěž, jen Phill Allen, někdejší mistr a přeborník této soutěže, už o ní nechce ani slyšet. Jeho syn by se ale přeboru rád zúčastnil po boku své matky a dělal jí garde, ovšem zahořklý otec mu tuto kratochvíli nechce dopřát. Odmítá se, byť jen prostřednictvím svého dítěte, vrátit do světa, který před deseti lety zavinil, že mu žena Shelly utekla s modelkou Sandrou. Když ale Shelly přichází se zdrcující zprávou o rakovině, Brian už se otce neptá a je své matce ochoten v soutěži pomoci. Navíc zde potkává kamarádku z mládí, přepůvabnou Christine, do níž se okamžitě zamiluje. Romantická komedie o jednom nadšeném mladém kadeřníkovi, který svým tvrdohlavým rozhodnutím rozlouskne dávnou křivdu, vyniká hereckým obsazením. Film potěší všechny, kdo mají v oblibě typické jemně posmutnělé a civilní britské komedie. Hlavní roli ztvárnil lamač dívčích srdcí Josh Hartnett, ovšem vaší pozornosti nesmí ujít především výkon skvělého Alana Rickmana v roli nabručeného Philla Allena a také zábavnou jemně padoušskou kreaci Billa Nighyho (kapitán „chobotničák“ z Pirátů z Karibiku, cynický rocker z Lásky nebeské).

Z obsahu čísla:

Fresh
filmové novinky a zajímavosti s čerstvým datem výroby

Casino Royale
Nové dobrodružství agenta Jejího Veličenstva 007 s povolením zabíjet se vrací na samotný začátek jeho kariéry. Novinek je spousta: nové dobrodružství, nový představitel Jamese Bonda a podle tvůrců i nový začátek nové série. Vše navíc v zatraceně chutném koktejlu.

Borat
Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

Spláchnutej
Krysy jako hrdinové nového animáku! Krysák Roddy si žije jako aristokrat, ale jednoho dne se u něj objeví socka Sid a ten stáhne Roddyho sebou do kanálu…

Texaský masakr motorovou pilou: Počátek
Film o počátcích rodiny Hewittových, respektive o tom, jak se z nich stali sadističtí vrahouni a kde se vlastně vyklubal Leatherface. Plnohodnotné pokračování TMMP nebylo možné realizovat, neboť hlavní hrdina přišel v roce 2003 o paži a bez ní by to prostě nebylo to pravé motorové.

Doba ledová 2
Ledy tají a voda stoupá. Mamut Manny, lenochod Sid, tygr Diego a kryserka Scrat se ovšem musí vyrovnat nejen s globálním oteplením – animák z doby před milióny let je typická dvojka.

X-Men: Poslední vzdor
Závěr ságy o mutantech patří sice k dobrým komiksovým filmům, nicméně předchozím dvěma zpod taktovky páně Singera nesahá ani po kolena (po kotníky ale asi jo).

Nový svět Atmosférická podívaná režiséra Mallicka zabrousila dějem do rané historie amerického kontinentu a předkládá nám legendu o Pocahontas. Hodně specifické a hodně zajímavé. a mnoho dalšího…