Filmhouse/NextEra Films – Konkurz na smrt

Společnost Filmhouse zjevně definitivně ukončila prázdninové mlčení a tak se dnes, 20. srpna 2008 objevil na pultech další nečekaný titul Konkurz na smrt v ceně 49,– Kč. Po Rembrandtovi z minulého týdne jde o další film, který společnost nemá uvedený v portfoliu na svých stránkách a je vydáván pod "spoluznačkou" NextEra Films. V některých zdrojích je uváděn pod kratším názvem Konkurs, pod kterým již byl dříve k dostání, objevil se i v nabídce Levných knih . Nalézt ho lze i pod jinou variací názvu.

 

Zlatá střední léta obchodníka Shikeghary Aoyama jsou poznamenána nutností vyrovnávat se se samotou a opuštěností způsobenou smrtí jeho ženy, která podlehla chorobě přesně před sedmi lety. Na naléhání svého dospívajícího syna se Shikegaru rozhodne prolomit svou askezi a spolu se svým přítelem a kolegou uspořádá falešný filmový konkurz, který má za cíl jediné: najít Shikegarovi mladou, kultivovanou ženu, která by mohla naplnit jeho představy o tradičním manželském životě. 

 

 

 

Mezi mnoha uchazečkami je jedna, jejímž záhadným půvabem je zcela fascinován – tichá, plachá, citlivá 24letá žena jménem Asami, jež se zdá být přímo ztělesněním Shikegarových tužeb. Okouzlený muž se s Asami začne scházet a po nějaké době se rozhodne ke klíčovému kroku, jenž má jeho a křehkou Asami dovést k oltáři, přičemž okázale ignoruje varování svého okolí, že s půvabnou dívkou je něco v očividném nepořádku… Až příliš pozdě zjistí, že existuje Asamina stránka, kterou by si nikdy nebyl schopen představit, a to ani v těch nejhrůznějších nočních můrách. 

 

 

A hlasy diváků: 

 

Celých devadesát minut sledujeme běžnou, psychologií nepříliš zatíženou romanci s občasnými problesky čehosi děsuplného (ten pytel sebou škubnul!). A tahle běžná romance se během závěrečné půlhodinky vyvrbí v cosi tuze neromantického, co vám vyrazí tím větší objem dechu, čím méně jste o filmu dopředu věděli. 

 

První hodina a čtvrt totální nuda s pár tajuplnými záběry Asamiina pokoje s poněkud neklidným a velkým pytlem, zbytek pakt naturalistický masakr s geniální snovou pasáží.  

 

Typická Miikeho erupce násilí je o to působivější, že většina filmu ubíhá dopředu poklidným tempem, zdánlivě se nic zvláštního neděje, aby sem tam probleskly zneklidňující náznaky a nakonec se vše zvrhlo do šokujícího extrému.  

 

Žánr: Thriller / Drama / Horor / Romantický / Mysteriozní

Země původu: Jižní Korea / Japonsko

Rok vzniku: 1999

Délka: 111 minut

Původní název: Ôdishon / Audition

Světová premiéra: 6. října 1999 – Kanada (VC Film Festival)

Režie: Takashi Miike

Námět: Ryu Murakami

Scénář: Daisuke Tengan

Produkce: Satoshi Fukushima, Jun’ichi Shindô, Akemi Suyama, Toyoyuki Yokohama

Hudba: Kôji Endô

Kamera: Hideo Yamamoto

Společnost: AFDF, Creators Company Connection, Omega Project

Hrají: Ryo Ishibashi (Shigeharu Aoyama), Eihi Shiina (Asami Yamazakiová), Tetsu Sawaki (Shigehiko Aoyama), Jun Kunimura (Yasuhisa Yoshikawa), Renji Ishibashi (starý muž na vozíku), Miyuki Matsuda (Ryoko Aoyamaová), Toshie Negishi (Rie), Ren Osugi (Shibata), Shigeru Saiki (opékač topinek), Ken Mitsuishi (ředitel), Yuriko Hirooka (Michiyo Yanagidaová), Fumiyo Kohinata (hlasatel TV), Misato Nakamura (Misuzu Takagi), Yuuto Arima (Shigehiko jako dítě), Ayaka Izumi (Asami jako dítě), Nattsu Tanabashi (hotelový recepční), Kimiko Tachibana (hlasatel v rádiu), Tatsuo Endo (doktor), Koshio Jindôji (ošetřovatelska), Kanji Tsuda (barman), a další  

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:  

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 japonsky, 5.1 česky

Titulky: česky 

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Připravujeme (upoutávka na film Chuť melounů)