TV DUEL – Tonoucí se stébla chytá

 

Film s podtitulem Plaváčka musíme získat zpět! který vychází v TV DUELU 2/2007 s názvem Tonoucí se stábla chytá patří spíše k méně často uváděným veselohrám Louisem de Funésem, mohu-li však vyslovit svůj subjektivní názor, jedná se o jednu z mých nejoblíbenějších. Snad pro svůj laskavý humor, který už letos baví diváky čtyřicátým rokem.

 

Ano, filmu je letos rovných čtyřicet let! Pan Fourchame (Louis de Funés), majitel loděnice, v záchvatu vzteku vyhodí svého geniálního konstruktéra plachetnic. Andre Castagnier (Robert Dhéry) ale zanedlouho dostává prestižní cenu za vítězství v závodě se svou lodí Plaváček a nabídky z celého světa se jen hrnou.A s nimi samozřejmě i peníze. Pan Fourchaume (Louis de Funés) najednou chce, aby se k němu Andre vrátil a je ochoten kvůli tomu podniknout nejeden bláznivý kousek!

Louis de Funés se v tomto filmu setkal se svými bývalými kolegy z divadla (Robert Dhéry, Colette Brosset) a scénář k tomuto snímku napsali společně s dalšími známými francouzskými herci, Jeanem Carmetem či Michelem Modem.

V bonusovém bloku vypráví Michael Calabru, který je známý svou spoluprací s Funésem zejména ze série o četnících ze Saint Tropez, o tom, jak byl šťastný, že mohl točit tento film a že do něj byl obsazen. Zvláštní atmosféra tohoto filmu má kořeny v tom, že režisér Robert Dhéry vyrůstal v Anglii, což ho ovlivnilo jako nositele a tvůrce anglosaského humoru. Ten je trochu jiný než humor ve francouzském filmu, a kombinací obojího se dosáhlo zajímavého účinku. Film není postaven tolik na dialozích, jako jiné filmy s Funésem (např. Oscar), spíše na vzájemných improvizacích Funése a Dhéryho a na pohybové komice.

Film Tonoucí se stábla chytá byl založený na praštěné, podivné myšlence, se kterou přišel Dhéry. Film je plný překvapivých gagů, jako například když při pokřtění lodi láhev šampaňského prorazí její ocelový trup, apod. Je to film naplněný výjmečně zdařilými nápady, především vizuálními.

Originální název: Le Petit baigneur
Země původu: Francie
Délka: 90 minut

Režie: Robert Dhéry
Herci: Louis de Funés, Andréa Parisy, Michel Galabru, Pierre Tornade, Robert Dhéry
Kamera: Jean Tournier
Scénář: Robert Dhéry, Colette Brosset, Pierre Tchernia
Střih: Albert Jurgenson
Produkce: Robert Dorfmann
Kostýmy: Tanine Autre
Hudba: Gérard Calvi

Zvuk: dolby digital 2.0 CZ, dolby digital 2.0 francouzsky
Formát (DVD): 16:09
Titulky: CZ
Obraz: barevný, PAL
Region: 2
Bonusy: upoutávka, film o filmu, fotogalerie, filmografie
Copy protected