Svět DVD 2006/12 – Křižáci, Abrafaxové

Vánoční číslo Světa DVD vám přináší možnost vychutnat si jeden z nejslavnějších historických velkofilmů – KŘIŽÁCI. Menší diváky naopak potěší druhý snímek, který naleznete jako přílohu časopisu – animovaný hit ABRAFAXOVÉ.

Kromě toho redakce připravila hned dva rozhovory – se skupinou Moimir Papalescu a s hercem Janem Dolanským. Mezi recenzemi nechybí filmy Řím, Šifra mistra Leonarda, Tristan a Isolda nebo X-Men: Poslední vzdor. Na internetu již nějakou dobu kolují zvěsti, že časopis Svět DVD s koncem roku 2006 končí a nebude dále vycházet. Nasvědčoval by tomu i fakt, že webová stránka tohoto periodika není aktualizována v obvyklém rozsahu. Jestli se tyto zvěsti naplní a nebo zda se jedná jen o fámy asi ukáže až nový rok…

Křižáci

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Mladý hrdina příběhu Zbyšek z Bohdanče se zaslíbí Danušce, dceři Juranda ze Spychova, velkého postrachu křižáků.Ti, aby dostali Juranda, ji unesou a nakonec ona i Jurand jsou křižáky zavražděni. Zbyšek, ač se snažil Danušku zachránit, nakonec neuspěl. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova.

Vlastním vydavatelem je společnost Urania, která disk vybavila českými titulky i volitelným českým dabingem.

Délka: 166 min., Jazyk dabingu: 2.0 CS
Region: 2

Abrafaxové

Na svém výletě do městského muzea objeví Abrax, Brabax a Califax Abrafaxovi zlatý pohár, který je údajně součástí legendárního aztéckého pokladu. Bez ohledu na silné výhrady Califaxe se Abrax a Brabax rozhodnou pohár důkladně prozkoumat a – aniž o tom vědí – spustí tajný mechanismus. Svět kolem nich rázem zmizí a oni se ocitnou zpátky v 18. století. Zde prožívají vzrušující dobrodružství, kterých se účastní i krásná pirátka Anne Bonnie, strašlivý karibský pirát kapitán Blackbird (Černá brada) a španělský kapitán, který – přestože je velmi namyšlený – moc rozumu nepobral. Jednou je jejich výprava zavedla až na ostrov Toruga – do pirátského ráje, kterému velí krásná Anne Bonnie. Tortuga je enklávou svobody – ovšem díky ďábelské hře Blackbirda hrozí, že ji objeví Španělé. Dostanou se tam Abrafaxovi včas, aby Tortugu zachránili? A kde je k čertu Califax? Napětí roste a dramatické finále, plné neočekávaných zvratů, donutí diváky sledovat film bez dechu až do samého konce.

ZVUK: ČESKY 2.0,
DÉLKA 81 MINUT