Páteční Aha! s DVD – Spáči

Páteční Aha! By mělo využít 29. únor 2008 k vydání DVD Spáči (pokud tedy nedojde k dalším změnám v edičních plánech). Cena 41,– Kč a příběh, doporučený divákům starším 12 až 15 let.

Po nebezpečné klukovské nerozvážnosti se čtveřice kamarádů ocitne v polepšovně, kde se stane objektem brutálního sexuálního zneužívání ze strany dozorců. Vlivem otřesných zážitků se dva kamarádi stanou zločinci. Po letech se náhodou setkají se svým hlavním trýznitelem, dozorcem Nikesem, a nemilosrdně ho zastřelí. Další dva přátelé se rozhodnou je zachránit před jasným rozsudkem a zároveň si vyřídit účty se zbývajícími mučiteli. Jejich riskantní hra se vydaří.

Děj se odvíjí ve vyprávění jednoho z přátel, novináře Lorenza. Začíná v roce 1966 popisem dětství v drsné čtvrti, pokračuje pobytem v polepšovně a děsivými (černobíle pojednanými) vzpomínkami na sexuální násilí. Pak se přenáší do roku 1981, kde vrcholí soudním přelíčením.

Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Shakes (vypravěč příběhu), Michael, John a Tommy. Čtyři kamarádi, ministranti, uličníci, páni svého neopakovatelného světa. Až do chvíle, kdy se nevinné darebáctví změní na nehodu, při níž téměř zahyne člověk a oni se ocitnou ve Wilkinsonově nápravním ústavu. Stanou se z nich „spáči“, což je slangové označení pro nezletilého, odsouzeného na delší dobu než devět měsíců. Život hochů týraných, šikanovaných a znásilňovaných sadistickými strážci, se neodvolatelně změní. Stanou se obětmi systému, jenž dovoloval beztrestně zneužívat své svěřence. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět jim však nabídne možnost vyrovnat staré účty.

Žánr: Drama / Krimi
Země původu: USA / Belgie / Německo / Nizozemí
Rok vzniku: 1996
Délka: 149 min
Originální název: Sleepers
Světová premiéra: 18.10.1996
Kinopremiéra v ČR: 13.3.1997
Režie: Barry Levinson
Scénář: Barry Levinson podle knihy Lorenzo Carcaterra
Produkce: Steve Golin, Barry Levinson
Hudba: John Williams
Kamera: Michael Ballhaus

Hrají: Kevin Bacon (Sean Nokes), Billy Crudup (Tommy Marcano), Robert De Niro (Otec Bobby), Ron Eldard (John Reilly), Minnie Driverová (Carol Martinezová), Vittorio Gassman (King Benny), Dustin Hoffman (Danny Snyder), Terry Kinney (Ralph Ferguson), Bruno Kirby (Shakeův otec), Frank Medrano (tlustý Mancho), Jason Patric (Lorenzo Shakes Carcaterra), Joseph Perrino (mladý Lorenzo Shakes Carcaterra), Brad Pitt (Michael Sullivan), Brad Renfro (mladý Michael Sullivan), Geoffrey Wigdor (mladý John Reilly), Robert W. Castle (kněz), Jonathan Tucker, William Butler, Eugene Byrd, Dash Mihok, John Slattery, James Pickens Jr., Aida Turturro, Jeffrey Donovan

Příbuzné texty:

• DVD ze pátečního Aha!