Filmag – Pustina

Druhým „netankistickým“ filmem, přiloženým v druhém letošním čísle časopisu FILMAG, je anglický horor Pustina. Hrůza, násilí a boj o přežití vtrhne na vaše obrazovky v tomto mistrovském thrilleru od režiséra filmu Mrtvá hlídka. Jak již bylořečeno, cena za komplet včetně filmu Muž proti muži a dvou disků tankistů je 99,– Kč.

Když člověk spáchá zločin a nechá se chytit, jde sedět. Když spáchá zločin před osmnácti a nechá se chytit, jde sedět do speciálního ústavu pro mladistvé. Ale tím to nekončí. I když bývají „klienti“ podobných zařízení separováni od zbytku světa mřížemi a tvrdou prací a psychologií se z nich snaží učitelé/bachaři udělat lepší lidi, často to nefunguje. Mnoho lidí má zlo zkrátka v sobě. V jednom takém zařízení v Anglii se podobných lidí sešlo víc než dost. Ti, kdo se nepřizpůsobí tvrdým podmínkám, budou trpět. Není tedy divu, že se po týdnech brutální šikany, ponižování a psychického a fyzického teroru jeden z chovanců rozhodne všechno to ukončit a podřízne si žíly. To už je moc i na ředitele, a tak následuje trest. Mladiství zločinci jsou spolu s dozorem odvezeni na vzdálený opuštěný ostrov, kde by si měli v drsných podmínkách uvědomit cenu poctivé práce, teplého jídla a lidského života a utužit kolrktiv. Netuší ale, že na ostrově budou mít mnohem větší problémy než déšť a chladné počasí. Je tu totiž ještě někdo. Je tichý, neviditelný, ozbrojený a připravený zabíjet. Psychopatický vrah vybavený zákeřnými pastmi, hladovou smečkou psů a smrtícími zbraněmi, který bývalé lovce mění na lovenou zvěř. Není kam utéct a není kam se schovat. A pokud se nestane zázrak, všichni opustí ostrov v igelitových pytlích.

Fakt, že mezi hlavními hrdiny byste opravdu kladnou postavu nenašli ani s mikroskopem, je docela zarážející. Neznamená to však, že všichni jsou zlí. Někteří z hrdinů jsou totiž mnohem horší, než zlí, ale to, co jim tajemný lovec s kuší a smečkou hladových psů dělá, by si snad nezasloužil nikdo. Brutalita tu není naznačena, krev teče proudem a řev obětí vám nažene husí kůži. V Pustině se nehraje fér, tady se střílí neozbrojení lidé do zad, na zraněné se nebere ohled a nějaká ta useknutá ruka nebo noha nikoho nerozhodí. Pustina je zkrátka víc než povedená ostrovní vybíječka s docela zajímavým vrahem, hodně neobvyklými hrdiny a neskrývaným násilím.

Žánr: Thriller / Horor
Země původu: Velká Británie
Rok vzniku: 2006
Délka: 93 min
Originální název: Wilderness
Světová premiéra: 19. března 2006 (Brussels International Festival of Fantasy Films)
Režie: Michael J. Bassett
Scénář: Dario Poloni, Ryan Hendrick
Produkce: Bill Allen, Robert Bernstein, Robert Bernstein, Simon Bohonek, Matt Delargy, Emma Hayter, Ryan Hendrick, Ivan Mactaggart, John McDonnell, Douglas Rae, John Soraghan
Hudba: Mark Thomas
Kamera: Peter Robertson
Hrají: Brian Bache (Danny), Richie Campell (Jethro), Hamish Cowan (šéfinženýr), Lenora Crichlowová (Mandy), Adam Deacon (Blue), Stephen Don (lovec, otec Dava), Karly Greeneová (Jo), Gerard Hendrick (Fergie), Martin Hendrick (Jim), Ryan Hendrick (Paul), Nathan Hughes (chovanec), Melissa Jacksonová (Naomi), Toby Kebbell (Callum), Ken McCallum (mistr Gorton), Gerard McCann (Clarke), John McHugh (velký Suit), Owen McHugh (David Stewart), Ben McKay (Lindsay), Anthony McKenna (chovanec), Luke Neal (Lewis), Sean Pertwee (Jed ), Alex Reid (Louise), Stephen Wight (Steve), John Travers (Dave), George Shane (Governor), Gordon Fulton (lodní kapitán), John Rea (Counsellor John), Colin Nicolson (pytlák), Patricia Nicolson (Rachel), Cara Ritchie (Gillian), John Soraghan (Robert Gunther),

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky
Obraz: barevný, 16:9
Titulky: česky
Bonus: trailery