Stereo & Video s BD – Bobby : Atentát v Ambassadoru

Časopis Stereo-Video se přece jen pokouší splnit původní sliby a tak ohlásil na čtvrtek 28.2. další Blu-ray přílohu. Za cenu 299,– Kč by mělo být k dostání březnové vydání s titulem Bobby : Atentát v Ambassadoru. Příznivci vysokého rozlišení se na takovouto „nadílku“ mohou údajně těšit pravidelně každé tři měsíce.

4. června 1968 senátor za Demokratickou stranu Robert F. Kennedy přijíždí do hotelu Ambassador v Los Angeles přednést projev v rámci své kandidatury na prezidenta Spojených států. Ve všech lidech vzbuzuje naději, vzrušení a dojem, že jeho zvolení bude příčinou velkých změn. V následujících dvou dnech však celý svět bude svědkem události, která změní historii a životy mnoha lidí. Výstřely palestinského útočníka, které stojí život Kennedyho a několik dalších osob, zaútočí na samotné srdce Ameriky.

Drama Atentát v Ambassadoru připomíná jednu z nejdramatičtějších nocí v americké historii. Není to politický film a není to ani příběh Roberta Kennedyho (ve filmu ho vidíme výhradně ze skutečných archivních záběru). Je to pohled do životů několika lidí, jejichž cesty se na pár hodin protly. Příběh lidí, kteří byli v bezprostřední blízkosti jednoho z největších incidentů 20. století.

Režisérovi bylo v osudný den právě šest let, když se psaly dějiny. Nikdy na události nezapomněl a po 40 letech se odhodlal realizovat svůj velký režisérský sen. K tématu však přistoupil poněkud jinak, než obvykle. Místo historických faktů předcházejících atentát v losangelském Ambassadoru se zaměřil na maximální přiblížení oné doby v jediném osudném dni. Překonat ostych vůči „velkému“ tématu Estevezovi pomohly desítky pamětníků, které ho podpořily, jakmile jim řekl, že hodlá natočit film o noci, kdy byl Kennedy zavražděn. Každý z nich mu začal vyprávět svůj příběh – a některé z nich se dostaly i do filmu, třeba příběh recepční z hotelu Central California Coast, která byla v roce 1968 Kennedyho voličkou a provdala se proto, aby jistého mladíka zachránila před vojenskou službou ve Vietnamu (posloužila jako předloha postavy, již ve filmu ztvárnila Lindsay Lohan).

Tyto zcela konkrétní příběhy však musely být do značné míry typické a charakterizovat dobu, v níž se příběh odehrává. Režisér tak „stvořil“ na dvě desítky postav, zastupující všechny vrstvy společnosti. Od ilegálních kuchařských pomocníků až po pěveckou hvězdu. Všichni řeší své individuální typické starosti a společným rámcem mozaiky je právě a pouze přítomnost na oslavném večírku s vítězem kalifornských primárek.

Režisér a scenárista Emilio Estevez získal do jednotlivých rolí jedinečné herecké osobnosti. Před kamerou se sešly nejzkušenější hollywoodské hvězdy několika generací: držitelka Oscara Helen Hunt (Lepší už to nebude), držitel Oscara Anthony Hopkins (Mlčení jehňátek), Laurence Fishburne (Matrix 1–3), Demi Moore (Neslušný návrh, Striptýz), Sharon Stone (Základní instinkt, Casino), Elijah Wood (trilogie Pán prstenů, Sin City – město hříchu), Lindsay Lohan (Mezi námi děvčaty), Heather Graham (Z pekla, Kurz sebeovládání). Našince nepochybně potěší role neodbytné novinářky Rudého práva Lenky Janáčkové (pravda, Světlana Metkinaová moc Čechoslovačku nepřipomíná), opakovaně žádající o krátký rozhovor pro nadějí plné ČSSR.

Žánr: Drama
Země původu: USA
Rok vzniku: 2006
Originální název: Bobby
Délka: 120 min.
Světová premiéra : 5. října 2006
Premiéra v ČR: 8. února 2007
Scénář: Emilio Estevez
Produkce: Edward Bass, Callum Greene, Daniel Grodnik, Anthony Hopkins, David Lancaster, Michel Litvak, Lisa Niedenthal, John Ridley, Athena Stensland, Gary Michael Walters, Holly Wiersma
Kamera: Michael Barrett
Hudba: Mark Isham

Režie: Emilio Estevez
Hrají: Harry Belafonte (Nelson), Joy Bryantová (Patricia), Nick Cannon (Dwayne), Emilio Estevez (Tim Fallon), Laurence Fishburne (Edward Robinson), Brian Geraghty (Cooper), Heather Grahamová (Angela), Anthony Hopkins (John Casey), Helen Huntová (Samantha Stevens), Joshua Jackson (Wade Buckley), David Krumholtz (agent Phil), Ashton Kutcher (Fisher), Shia LaBeouf (Jimmy), Lindsay Lohanová (Diane), William H. Macy (Paul Ebbers), Svetlana Metkinaová (Lenka Janáčková), Demi Mooreová (Virginia Fallon), Freddy Rodríguez (José), Martin Sheen (Jack), Christian Slater (Timmons), Sharon Stoneová (Miriam Ebbers), Jacob Vargas (Miguel), Mary Elizabeth (Winstea), Elijah Wood (William)

Údaje o BR:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky
Titulky: české
Obraz 16:9
Vzhledem k „mládí“ filmu by kvalita mohla překvapit.