Blesk – K-19 : Stroj na smrt

 

V deníku Blesk nám pro radost (ve stejně nazvané edici) vyjde v úterý 19. února 2008 titul K-19 : Stroj na smrt (někdy uváděný jako Ponorka K-19) za 42,- Kč. Harrison Ford a Liam Neeson v dramatickém thrilleru podle skutečných událostí z dob studené války, a to v rolích ruských námořních důstojníků jaderné ponorky. 

 

V roce 1961, v době kdy se svět zdál každý den na pokraji jaderné války, kdy by sovětské nukleární zbraně byly schopné zničit celou planetu dvakrát a americké dokonce desetkrát, se odehrává příběh o odvaze, cti, poslušnosti a zodpovědnosti, která se musí projevit za extrémních podmínek ohrožení nejen vlastních životů posádky, ale i mnoha dalších. K-19: Stroj na smrt není filmem o válce, ale o principech, odvaze, srdci a mozku vojáka. Je to rovněž příběh o světě, v němž vládne technologie a oběti ve jméně národní bezpečnosti jsou běžné. Je to příběh o tom, jak snadno se rodí tragédie ve válečném čase nebo i kdykoli jindy, náhodou, chybou přístrojů… anebo lidským selháním.

Rok 1961, Severní Atlantik. Inspirován skutečnými událostmi, vypráví film o hrdinství kapitána Alexeje Vostrikova , který je v době vrcholící studené války povolán převzít velení první sovětské jaderné ponorky od jejího původního velitele, kapitána Michaila Polenina. Vostrikovým úkolem je rychle vypravit špatně připravenou ponorku na její první ostrou misi, přesně podle plánu, a to za jakoukoli cenu. Ještě před vypuštěním na otevřené moře si kvůli sérii nešťastných nehod vysloužila přezdívku „výrobce vdov“. Už zanedlouho po vyplutí tato přezdívka získá další opodstatnění, protože vedená dvěma veliteli-rivaly, se ponorka opět dostane do velkých problémů. Cena za ruské gesto je skutečně vysoká a porucha nukleárního zařízení v politických důsledcích ohrožuje celou planetu…V lepším případě jen rozšíří dlouhou sérii velkých neštěstí 20.století, v tom horším se může stát příčinou exploze, která přivede obě supervelmoci studené války ke zničujícímu nukleárnímu konfliktu. Osud světa nyní leží v rukách vystrašených námořníků, a bude záležet na schopnostech obou velitelů, zda překonají osobní neshody tváří v tvář hrozící katastrofě.

Žánr: Drama / Thriller
Země původu: USA / Velká Británie / Německo / Kanada
Rok vzniku: 2002
Originální název: K-19: The Widowmaker
Délka: 138 min.
Světová premiéra : 19. června 2002
Premiéra v ČR: 21. listopadu 2002 s titulky

Režie: Kathryn Bigelow
Scénář: Louis Nowra, Christopher Kyle
Produkce: Kathryn Bigelow, Moritz Borman, Winship Cook, Steve Danton, Guy East, Edward S. Feldman, Harrison Ford, Basil Iwanyk, Steven-Charles Jaffe, Samara Koffler, Mary Montiforte, Brent O’Connor, Volker Schauz, Sigurjon Sighvatsson, Nigel Sinclair, Chris Whitaker, Mark Wolfe
Kamera: Jeff Cronenweth
Hudba: Klaus Barely, Geoff Zanelli
Hrají: Harrison Ford (Kapitán Alexei Vostrikov), Sam Spruell (Dimitri Nevsky), Liam Neeson (Kapitán Mikhail Polenin), Peter Stebbings (Kuryshev), Christian Camargo (Pavel Loktev), Peter Sarsgaard (Vadim Radtchenko), Joss Ackland (Maršál Zelentsov), Roman Podhora, Sam Redford (Vasily Mishin), John Shrapnel (Admirál Bratyeev), Donald Sumpter (Dr. Savran), Steve Nicolson (Yuri Demichev), Ravil Issyanov (Igor Suslov), Tim Woodward (Konstantin Partonov), Lex Shrapnel (Mikhail Kornilov), Shaun Benson (Leonid Pashinski), Kristen Holden-Reid (Anton Malakov), Dmitry Chepovetsky (Sergei Maximov), Christopher Redman (Kiklidze), Tygh Runyan (Maxim Pletenko)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby digital 5.1 angličtina, (?dolby digital 2.0) čeština
Titulky: české, slovenské, anglické, maďarské(?)
Obraz: 16:9
Bonus: Trailer, TV klip, Film o filmu

Pictures Copyright © 2002 by PARAMOUNT PICTURES and IMF INTERNATIONALE MEDIEN UND FILM GMBH & CO. 2 PRODUKTIONS KG. All Rights Reserved.