Příloha časopisu XMAG – Acid House

Od minulého týdne je na pultech další téměř neidentifikovatelný titul. Stejně velké balení, stejně málo informací na titulu, stejná cena 199,- Kč jako v případě DVD Bestie Boys. Pouze se tentokrát jedná o přílohu magazínu XMAG a titul Irvine Welsh: ACID HOUSE. Možná se dočkáme i dalších překvapení, protože jedna z mála informací na obalu hlásá Edice prémiových DVD – nu uvidíme.

Hlavní slogan tvrdí, že jde o kultovní snímek o bizardních příbězích obyvatel Edinburghu, natočený na základě povídek autora Trainspottingu. Autor je Brit, narozený 27.9.1961, samotná knižní předloha obsahuje 21 povídek, 1 novelu a úvodní báseň a je plná obrázků ze společenské spodiny, plná vulgarismů, slangu, brutálního humoru a drog. V povídkách se zabývá klasickými a přitom moderně pojatými tématy lásky a zrady, manželství a dětí, náboženství a víry v Boha.

Každá za tří filmových epizod (adaptace tří povídek) je samostatným celkem, i když se zde charaktery jednotlivých postav překrývají… Údajně nás upoutá kombinace zvráceného smyslu pro humor a drsného jazyka. Hrdinové filmu žijí uprostřed bezútěšného chudého sídliště v severním Edinburghu, kde každý třetí člověk má AIDS. Jedním z hlavních motivů celého filmu jsou (stejně tak jako v „Trainspottingu“) drogy, způsobující ztrátu kontroly nad promarněným a zdánlivě zbytečným životem. Film je velmi kvalitní sondou do života anglické mládeže, a tím i celé anglické společnosti.

Režisér Paul McGuigan byl v r. 1998 za tento film nominován na cenu nejlepšího debutujícího režiséra na Filmovém festivalu v San Sebastian.

Jednotlivé povídky:

MASAŘKA – Boab má fakt těžkej den; opustila ho holka, vyhodili ho z práce, vyloučili z fotbalového týmu a navíc je vyhozenej z bytu. Ještěže Bůh chodí do stejnýho baru jako on…

MĚKKEJŠ – Johnny je prostě „měkkejš“… Stará se o nevlastní dítě své manželky, která klidně spí se sousedem. Když s ním přijde do jiného stavu, je to zase Johnny, který neumí říct ne… ACID HOUSE – Narkoman Coco se při jednom drogovém tripu převtělí do těla nově narozeného dítěte. Duše dítěte se zase dostane do Cocova těla. Coco si tak dudlá palec a novorozenec mluví na svou matku sprostě…

ACID HOUSE – Narkoman Coco se při jednom drogovém tripu převtělí do těla nově narozeného dítěte. Duše dítěte se zase dostane do Cocova těla. Coco si tak dudlá palec a novorozenec mluví na svou matku sprostě…

Žánr: Černá komedie / Drama / Hudební
Země původu: Velká Británie
Rok vzniku: 1998
Originální název: The Acid House
Délka: 111 min.
Světová premiéra : 2. července 1998
Premiéra v ČR: 7. října 1999
Režie: Paul McGuigan
Scénář: Irvine Welsh
Produkce: David Muir, Alex Usborne
Kamera: Alasdair Walker
Hudba: Oasis, The Chemical Brother, Primal Scream, Death in Vegas
Hrají: Stephen McCole (Boab), Maurice Roëves (Bůh), Garry Sweeney (Kev), Jenny McCrindle (Evelyn), Simon Weir (Tambo), Iain Andrew (Grant), Irvine Welsh (Partie), Pat Stanton (Barman), Alex Howden (Boab Snr), Annie Louise Ross (Dotčen), Dennis O´Connor (PC Cochrane), John Gardner (Seržant Kortison), Kevin McKidd (Johnny) , Michelle Gomez (Catriona) , Gary McCormack (Larry) , Even Bremner (Coco) , Martin Clumes (Rory) , Jemma Redgrave (Kirsty)

Údaje o DVD:

Jazyk: angličtina
Titulky: české