Aha! – Cesta do hlubin študákovy duše

 

Ve středu 6. února 2008 vychází s deníkem Aha! klasická česká komedie Cesta do hlubin študákovy duše. Cena 41,- Kč

 

 

Děj je poskládán z celé řady epizod, které během jednoho školního roku prožívají septimáni. Jejich pojítkem je příběh profesora přírodopisu Matulky, starého mládence a věčného suplenta, který si z přehnané svědomitosti ani v pokročilém věku netroufá složit tu poslední státnici. Stále se mu totiž zdá, že ještě něco nezná, a tak by snad bez diplomu odešel i do penze. Naštěstí jsou tu jeho studenti, kteří sice dávají dobráckému učiteli pěkně zabrat, ale po nezodpovědné klukovině s bouchacími kuličkami, kdy se Matulkovi udělá špatně, se kluci vzpamatují a s pomocí mladého profesora, někdejšího Matulkova žáka, připraví šlechetnou lest. Pod záminkou nákupu k doplnění školní entymologické sbírky je vylákán ke zkoušce u laskavého profesora Vondráka. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinými slovy:

 

Profesor gymnázia Rabiška už léta zapisuje události na gymnáziu a sbírá kuriózní předměty zabavené studentům při vyučování. V septimě se sešly různé typy: talentovaný fotbalista, ale špatný student Kulík, snaživý Mazánek, premiantka Chalupová a mnozí další. Student Vaněk je nadaný muzikant, ale učení mu nejde. Po špatném pololetním vysvědčení jeho otec prodá klavír, který syna odvádí od studia. Vnímavý mladý profesor Voříšek se však přesvědčí o chlapcově talentu a otci domluví. Přelaskavého profesora přírodopisu Matulku jednou rozzlobí studentská klukovina natolik, že se zhroutí. Studenty tato událost zasáhne. Když navíc zjistí, že kvůli trémě Matulka nesložil ještě státnice a je proto bídně placen, vymyslí plán, jak profesorovi pomoci. Pod záminkou nákupu sbírek hmyzu pro školu předvede Matulka univerzitnímu profesorovi Vondrákovi své fenomenální znalosti, což je mu uznáno jako zkouška. Štěstím zářící profesor je nadšeně přivítán svými septimány. Profesor Rabiška si může zapsat, že student má nejen duši, ale i srdce.

 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 88 minut

Kinopremiéra: 31. října 1939

Režie: Martin Frič

Asistent režie: Eduard Šimáček, Rudolf Stahl

Námět: Jaroslav Žák (román Cesta do hlubin študákovy duše)

Scénář: Martin Frič, Jan Kaplan, Jaroslav Žák

Produkce: Alois Fiala, Jan Sinnreich 

Kamera: Ferdinand Pečenka

Hudba: Roman Blahník

Architekt: Karel Petr Adam

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Stanislav Vondraš

Společnost: Elekta

Hrají: Jindřich Plachta (profesor přírodopisu Matulka), Jaroslav Průcha (profesor fyziky Rabiška), Jaroslav Marvan (profesor matematiky Vobořil), Miloš Nedbal (profesor francouzštiny Šeda), František Kreuzmann (profesor tělocviku Tuřík), Jarmila Holmová (profesorka zeměpisu Rázová), Ludvík Veverka (profesor chemie Kahuda), František Vnouček (profesor latiny Petr Voříšek), Karel Veverka (ředitel gymnázia), Ferenc Futurista (školník Peťule), Vojta Novák (univerzitní profesor dr.Vondrák), Ladislav Pešek (septimán Vojtěch Kulík), Rudolf Hrušínský (septimán Jan Vaněk), R. A. Strejka (septimán Antonín Peterka), Zbyšek Olšovský (septimán Šíma), František Filipovský (septimán Mazánek), Jana Ebertová (septimánka Zdeňka Chalupová), Vilém Pruner (septimán Pošusta), Karel Hošek (septimán Midloch), Blažena Slavíčková (prodavačka v trafice), Bolek Prchal (Kulíkův otec, strážník), Ella Nollová (Kulíkova matka), Gustav Hilmar (Vaňkův otec), Marie Blažková (Vaňkova matka), Zvonimir Rogoz (Pošustův otec), Josef Kemr (septimán), Libuše Rogozová (septimánka), Antonín Jirsa (stěhovák), Vladimír Salač (tercián Josef Ždimera), Stanislav Procházka (student na plese) 

 

 

Údaje o DVD: 

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: české pro neslyšící

Obraz: černobílý 4:3 

Bonus: O titulu, Zlatý fond na DVD