Reflex – edice X krát divadlo – Lidský hlas

Poslední ledový den vyjde jako příloha časopisu Reflex na DVD slavné monodrama Jeana Cocteaua Lidský hlas. V inscenaci pražské Violy z počátku 70. let (natočeno 1982) se představí Jaroslava Adamová v režii Josefa Henkeho. Cena 110,– Kč.

Monodrama Lidský hlas, ve kterém se na jevištích představila již řada velkých hereček, patří mezi nejslavnější hry světového divadla. Jde o dílo francouzského velikána, básníka, malíře, filmaře a vizionáře Jeana Cocteaua,. Vstoupíte do pokoje a spatříte ženu čekající u telefonu. Zazvoní, či nezazvoní? Telefonní sluchátko je poslední možností, jak se spojit s milovanou osobou…

Jean Cocteau propagoval avantgardní směry a syntetické působení různých druhů umění (drama Svatebčané na Eiffelce). Zmodernizoval antické náměty, např. hry Orfeus, Král Oidipus, Antigona aj. Je autorem básnických sbírek Mys dobré naděje, Requiem, románů Hrozné děti, Tomáš lhář, baletu Paráda, filmových scénářů (Věčný návrat) a režisérem filmů Kráska a zvíře, Orfeova závěť. Spolupracoval s E. Bressonem na filmu Dámy z Boulogneského lesa. Byl dlouholetým životním partnerem herce Jeana Maraise, který mu byl múzou a který jej inspiroval k vytvoření celé řady literárních i filmových děl. Jean Cocteau také uvedl Jeana Maraise do uměleckého prostředí tehdejší Paříže, a zahájil tak jeho kariéru.