Úterní Šíp s DVD – Milenci a vrazi

V úterý 29. ledna 2008 je s pomocí deníku Šíp možné rozhojnit sbírku novějších českých filmů, tentokrát titulem Milenci a vrazi. Cena 40 korun, včetně novin 47.

Film z roku 2004 vychází z románu Vladimíra Párala „Milenci a vrazi“, který je jedním z vrcholů české prózy. Je to dílo strhující svou originální imaginací. Motorem dramatu je výbušná síla nenávisti, touhy po lásce a po uplatnění, kdy jedni napadají životní pohodlí, přepych a kultivovanost světa druhých, kteří se už dost namilovali a dost užili moci, opotřebovali se, a tak vlastně rádi podlehnou.

Ústředním místem děje je dům kdesi v Ústí nad Labem, patřící chemičce. V přízemí je „montércimra“, kde se střídají obyvatelé náhodní i trvalí, nad ní je byt ředitele továrny a pak část pokojů ženských a mužských – svobodárna. Nikdy ale toto uspořádání není dodrženo. Všechno je tu beznadějně pomícháno, do svobodárny vnikne mladý pár, čekající dítě. Nevraží na ředitele ale i na spolubydlící, rvou se o trochu vody, chtějí ty druhé vystrnadit, chtějí byt. Konečně se stěhují a všechno se pomíchá a začíná znovu. Na pozadí tohoto koloběhu se odehrávají dva velké příběhy: příběh Borka Trojana (Jiří Langmajer) a jeho lásky k Zitě Gráfové (Zlata Adamovská), a příběh mladičkého Romana Gráfa (David Prachař), zoufale milujícího krásnou ale neklidnou Maddu Serafínovou (Kristýna Kloubková), jejichž zničující vztah dospěje až k vraždě.

Film „Milenci a vrazi“ je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Je to ale i rozsáhlá sága, začínající někdy v 60.letech a končící epilogen v roce 1990. Silné herecké obsazení, dobové hity i scénická hudba Karla Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného Viktora Polesného.

Režie: Viktor Polesný
Scénář: Vladimír Páral
Hrají: Ondřej Vetchý, Zuzana Norisová, Jiří Langmajer, Zlata Adamovská, Danica Jurčová, Jakub Prachař, Veronika Žilková, Petra Špalková, Pavel Řezníček, Saša Rašilov ml., Tatiana Vilhelmová, Vladimír Dlouhý, Marek Taclík, Jan Vlasák, Tereza Duchková, Marko Igonda, Jitka Sedláčková, František Šec, Kristina Kloubková
Žánr: Drama, Komedie, Romantický
Země původu: Česká republika
Rok vzniku: 2004
Délka: 108 min.
Kinopremiéra v ČR: 9.12.2004

Produkce: Filip Červinka
Hudba: Karel Svoboda
Kamera: Josef Špelda

Příbuzné texty:

• DVD z úterního Šípu