FILMAG 1/2008 – Kapitán Alatriste, Inkvizitor

Vydavatel Řitka video po předvánoční akci, kdy za časopis a 4 filmy na DVD chtěl 99,- Kč, ve vydávání pokračuje ve stejném rozsahu a se stejnou cenou. 24. ledna 2008 vychází číslo 1/2008 a z filmů obsahuje následující tituly: Kapitán Alatriste, Inkvizitor, Čtyři z tanku a pes 3 (5. +6.díl – bližší informace o dílech zde) a Čtyři z tanku a pes 4 (7.+8.díl – bližší informace o dílech zde).

Nevýhodou kompletu je, že vážní zájemci si díly polského seriálu zakoupili již na konci loňského roku v samostatně vydávané edici.

Zajímavostí filmu Inkvizitor je, že jako mnoho herců i Dolph Lundgren se postavil na druhou stranu a film, kde hrál hlavní roli, režíroval. Přestože se to nezdá, Dolf Lundgren na podzim loňského roku (3.11.) oslavil padesátku. Dnes má za sebou již 5 režijních počinů, Inkvizitor byl druhý v pořadí.

Kapitán Alatriste

(Alatriste)

Žánr: akční, dobrodružný, thriller

Země původu: Francie, Španělsko, USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 147 min.

Režie: Agustín Díaz Yanes

Hrají: Viggo Mortensen, Unax Ugalde, Ariadna Gil, Elena Anaya, Eduardo Noriega, Javier Cámara, Pilar Bardem, Pilar López de Ayala, Antonio Dechent, Blanca Portillo

Když se jako hrdinný Aragorn proháněl Viggo Mortensen po pláních Středozemě, bylo jasné, že ho čeká v budoucnu ještě pár rolí, kde bude muset sáhnout po kordu.

A opravdu se tomu tak stalo, když si ho španělský režisér Augustín Díaz Yanes vybral pro postavu kapitána Alatristeho. Té propůjčil Viggo své silné charisma, které filmu naprosto vládne. Tento příběh se odehrává ve Španělsku 17.století za panování krále Filipa IV., slabého a manipulovatelného panovníka. Alatriste (Viggo Mortensen) slouží Jeho Výsosti jako voják ve Flandrech a v mírových časech jako nájemný šermíř v Madridu a Seville. Miluje krásnou Maríu de Castro (Ariadna Gil), nejproslulejší herečku své doby. Slíbil svému umírajícímu otci, že se ujme mladého Iniga Balboa (Unax Ugalde). Marně se jej však pokouší zachránit před vojenskou službou a také před panovačnou a zneklidňující Angelicou Alquézar (Elena Anaya)! Příběh je plný intrik a zrady, krvavých soubojů a velkolepých bitev, lásky a nenávisti.

Inkvizitor

(Mechanik, The)

Žánr: drama, akční

Země původu: Německo, USA

Rok vzniku: 2005

Délka: 94 min.

Režie: Dolph Lundgren

Hrají: Dolph Lundgren, Ben Cross, Olivia Lee, Ivan Petrušinov, Raicho Vasilev

Co by byl akční béčkový film bez Dolpha Lundgrena? Co by si počali uzenáři bez Stevena Seagala?

Oboje by bylo ztraceno. Zatímco Steven Seagal přibírá s každým novým filmem několik kilo, je Dolph Lundgren neustále stejný. Jen pár vrásek mu přibylo a nějaký ten sval trošku ochabnul. Co si budeme nalhávat. Inkvizitor není intelektuální film, Inkvizitor je béčko, jak má být. Agent Nick Cherenko (Dolph Lundgren) opustí svou práci a chystá se užívat si klidu se svou rodinou. Jeho žena a dcera se však stanou nevinnými oběťmi války gangů. Nick se rozhodne začít znovu, přestěhuje se do Ameriky a pracuje jako mechanik. Náhoda mu však přivede do cesty vrahy jeho nejbližších…a dál už ho žene jen pomsta!