TV Duel 2006/14 – Slunce, seno a pár facek

V minulém čísle časopisu TV-DUEL číslo 12/2006 vyšel první díl české komediální trilogie Slunce, seno, jahody. A nyní vychází další číslo s prostředním, druhým dílem Slunce, seno a pár facek. Pokud jste stejně jako já toho názoru, že se jedná o nejlepší film z celé série, dokonce lepší než jednička, nenechejte si ho ujít!

Pokud ale logicky očekáváte, že po prvním a druhém díle vyjde díl třetí, jste na omylu. Zde logika prostě neplatí. Důvod bude asi v tom, že díl s názvem Slunce, seno, erotika, vyšel zatím jen na VHS. I když je „trojka“ z celé trilogie nejslabší, jistě by si vydání na DVD zasloužila. Už třeba jen pro fanoušky a sběratele, kteří by chtěli mít sérii kompletní. Chápu, že TV-DUEL přebírá tituly na DVD od jiných distributorů a vydavatelů, ale určitě by stálo za to počkat s vydáním, až bude trilogie dostupná jako celek.

Co ovšem již nechápu vůbec, je fakt, že TV-DUEL po výběru skvělých francouzských komedií s Pierrem Richardem a Louisem de Funésem a po české Troškově klasice od příštího čísla sáhl po nezáživném průměru amerických béček (Bomba kšeft), které navíc už dříve vyšly v jiných časopisech (Milujte svého zabijáka) a to dokonce několikrát. Tak to je trošku zklamání, aspoň pro ty z nás, co TV-DUEL s přílohou kupujeme pravidelně. Cožpak si TV-DUEL dal jako závazek zbavit sklady přebytečných zásob? V skrytu duše doufám, že mizerná prodejnost příštích dvou čísel časopisu TV-DUEL s DVD přílohou přesvědčí odpovědné osoby, že je třeba čerpat z jiných zdrojů. Proč třeba nevydat výbornou sérii s Bažanty (Les Charlosts) nebo filmy o Sedmé rotě? Nebo filmy s Růžovým panterem? To by mělo určitou logiku a jistě i prodejní úspěch by byl zaručen.

Doufejme, že se redakce TV-Duelu vzpamatuje, a bude se opět snažit odlišit od běžného komerčního průměru, jaký nabízí spousta jiných časopisů. Je přece ještě sposuta dalších filmů s Funésem, co dosud v TV-DUELU nevyšly, a co třeba komedie s Belmondem (Velký šéf, Zvíře, Veselé velikonoce) a mnohé další. Francouzská komedie je nevyčerpatelný zdroj, ze kterého lze těžit léta. Co třeba Prachy v prachu, Vratný od Maxima, Dárek? Nezbývá než věřit, že se dočkáme i těchto skvělých filmů.

Slunce, seno a pár facek

Již podruhé jsme zavítali do jihočeských Hoštic, abychom sledovali osud Konopníků a Škopků. Nahlédneme do vztahu mezi těhotnou Blaženou a Vencou, kolem kterého zhrzená Milada z hospody rozšíří fámy. Vzniká skandál a hotová bitva mezi jejich rodinami. Ve stejném duchu probíhá vztah mezi živočichářem Bédou a účetní JZD Evičkou.

Režie: Zdeněk Troška
Hrají: Miroslav Zounar, Vlastimila Vlková, Helena Růžičková, Kateřina Lojdová, Jaroslava Kretschmerová, Valerie Kaplanová, Jiřina Jirásková, Pavel Vondruška, Jiří Růžička, Jiří Lábus, Luděk Kopřiva, Stanislav Tříska
Rok vzniku: 1989
Stopáž: 128 minut