Sobotní Sport – Čelisti 3

Sobotní Sport se vrací k tématu a 9. srpna 2008 se po vynechané jedničce a před časem vydané dvojce  na pultech objeví Čelisti 3 za 49,– Kč. Výměna prostředí, výměna herců, snad jen ten žralok zůstává stejný. Třetí díl Čelistí byl nominován na 8 anticen na Razzie Awards (např. za nejhorší režii, scénář nebo herce – Gossett).

Michael Brody, syn policejního šéfa z Amity Martina Brodyho, pracuje na Floridě v rozsáhlém zábavním mořském parku nazvaném „Mořský svět“ pod vedením ambiciózního Calvina Boucharda. Právě se jako hlavní inženýr parku chystá s kolegy otevřít novou atrakci, systém prosklených tunelů hluboko pod hladinou, kde mohou lidé během procházky sledovat zázraky hlubin. Kromě toho musí řešit spoustu dalších provozních problémů, například opravu poškozených vrat oddělujících oceán od parku. Na návštěvu přijíždí z Colorada Michaelův mladší bratr Sean, který po událostech, k nimž došlo před lety v Amity, stále trpí strachem z moře. Nedokáže ho rozptýlit ani sympatická Kelly Ann Bukowski, která stejně jako Michael pracuje pro Mořský svět. Je kolegyní Michaelovy přítelkyně, bioložky Kathrin Morgan.
  

Ta právě marně hledá příčinu podivného neklidu delfínů, o které se stará společně se svými pomocníky Danem a Liz. Odhalí ji až údržbář Shelby Overman, který se po pracovní době potopil ke dnu, aby opravil poškozená vrata. Je totiž napaden a usmrcen obrovským žralokem. Den na to ho Michael a Kathrin jdou hledat pod hladinu a pokračují v pátrání, přestože se je neklidní delfíni pokoušejí zastavit. Chování zvířat zmatení potápěči pochopí v okamžiku, kdy jsou napadeni velkým žralokem. S pomocí delfínů se jim podaří uniknout. Zaměstnancům parku se podaří odchytit mládě žraloka, které se do parku dostalo poškozenou bránou. Calvin rozhodne, aby se mládě stalo atrakcí parku, to však o několik dnů později zemře, navzdory snaze Kathrin o jeho záchranu.

Kelly se mezitím pokouší přesvědčit Seana, aby se s ní vydal na moře, ale v podmořském tunelu ji vyděsí mrtvola muže, která se vynoří za sklem. Přivolaný Michael pozná Overmana a Kathrin ze stop po kousnutí pochopí, že se stal obětí žraloka, pravděpodobně matky odchyceného mláděte. Marně se však snaží varovat vedoucího parku Boucharda. Ten nevěří až do chvíle, než se žralok objeví za oknem podmořské restaurace, která je součástí parku. Nebezpečné zvíře, které hledá své mládě, zaútočí proti sklu a způsobí netěsnost, která ohrozí životy návštěvníků. Potom se obrátí a zaútočí na pláž, kde se jeho obětí stane posádka malého voru. Napadne také Kelly, té se však podaří uniknout.

Zatímco je organizována evakuace návštěvníků parku, v dalších pokusech o žralokovu likvidaci zahyne Bouchardovou chybou další muž. Obětí žraloka se málem stane i Michael, který se vydal opravit poškozený tunel. Kathrin, která mu kryje záda, sice zahlédne žraloka, ale nedokáže ho varovat dřív než se Michael ocitne v pasti. Stal by se další žralokovou obětí, kdyby se neobjevili dva delfíni a nezachránili mu život odvážným útokem na žraloka. Michael unikne a společně s Kathrin se vrátí do kontrolní místnosti, kde je Bouchard se svými dvěma synovci a několika techniky. Žralok se však nevzdá a zaútočí proti prosklené stěně kontrolní místnosti. Podaří se mu stěnu rozbít a vniknout dovnitř. Rozpoutá se rozhodující střetnutí mezi zuřící bestií a zoufalými lidmi.

 
  

Žánr: Thriller / Horor
Země původu: USA
Rok vzniku: 1983
Délka: 98 min.
Světová premiéra: 22. července 1983
Původní název: Jaws III (Jaws 3-D)
Režie: Joe Alves
Scénář: na námět Petera Benchleye – Carl Gottlieb, Michael Kane, Richard Matheson, Guerdon Trueblood
Produkce: Rupert Hitzig, Ed Horwitz, David R. Kappes, Alan Landsburg, Howard Lipstone
Hudba: Alan Parker
Kamera: Chris J. Condon, James A. Contner
Společnost: Alan Landsburg Productions / MCA Theatricals / Universal Pictures
Natáčeno: Orlando, Florida, USA

Hrají: Dennis Quaid (Michael Mike Brody), Bess Armstrong (Kathryn Morganová), Simon MacCorkindale (Philip FitzRoyce), Louis Gossett Jr. (Calvin Bouchard), John Putch (Sean Brody), Lea Thompson (Kelly Ann Bukowská), P.H. Moriarty (Jack Tate), Dan Blasko (Dan), Liz Morris (Liz), Lisa Maurer (Ethel), Harry Grant (Shelby Overman), Andy Hansen (Silver Bullet), P.T. Horn (průvodce v tunelu), John Edson (Bob Woodbury), Kaye Stevens (Kellenderová), Rich Valliere (Leonard Glass), Alonzo Ward (Fred), Cathy Cervenka (Sherrie), Jane Horner (Suzie), Kathy Jenkins (Sheila), a další.