Sport – Mrtvá zóna

 

Středeční Sport nabídl 11. března 2009 film, známý již i z televize, Mrtvá zóna za 49,- Kč. Příběh podle románu Stephena Kinga o muži, v jehož mysli je síla vidět budoucnost a v jehož rukou je moc budoucnost změnit. 

 

Mladý učitel Johnny Smith stráví po těžké autonehodě pět let v kómatu. Když se probere zpět k životu, zjistí, že má zvláštní schopnost vidět do minulosti i do budoucnosti. Stačí, aby se dotkl něčí ruky, a hned vidí, co dotyčný prožil či co ho v dohledné době čeká. Ve své mysli může přecházet prostorem i časem a vidí to, co jiní ne.

Po krátkém váhání se rozhodne pomoct policii v pátrání po masovém vrahovi mladých dívek. Jenže jeho vize jej vyčerpávají a jsou děsivé. Při náhodném setkání s kandidátem na senátora Gregem Stillsonem má vidění, v němž se muž stane prezidentem a rozpoutá světovou nukleární válku. Johnny náhle stojí před těžkou otázkou: má nechat budoucnost tak, nebo se pokusí zachránit svět? První možnost znamená smrt milionů lidí, ta druhá jen smrt Johnnyho… S nasazením vlastního života se proto vrhá do osudové akce. Rozhodne se zabránit ohrožení lidstva, změnit budoucnost a Stillsona během předvolebního mítinku zastřelit. Mine a sám je vzápětí smrtelně raněn ochrankou. Zdá se, že vše je ztraceno. Než však Smith zemře, má poslední vidění…

Americký film režiséra Davida Cronenberga je zdařilou adaptací románové předlohy věhlasného spisovatele Stephena Kinga. Kromě tohoto filmu vznikl též televizní seriál.

Žánr: Drama / Horor / Sci-fi / Thriller / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 1983

Délka: 103 minut

Původní název: The Dead Zone

Světová premiéra: 21. září 1983

Režie: David Cronenberg

Námět: Stephen King

Scénář: Jeffrey Boam

Produkce: Jeffrey Chernov, Debra Hill, Dino De Laurentiis

Hudba: Michael Kamen

Kamera: Mark Irwin

Společnost: Dino De Laurentiis Company / Lorimar Film Entertainment

Natáčeno: Niagara-on-the-Lake, Ontario, Kanada / Orono, Ontario, Kanada / Stouffville, Ontario, Kanada / Whitevale, Ontario, Kanada

Hrají: Christopher Walken (Johnny Smith), Brooke Adams (Sarah Bracknell), Tom Skerritt (šerif George Bannerman), Herbert Lom (Dr. Sam Weizak), Anthony Zerbe (Roger Stuart), Colleen Dewhurst (Henrietta Dodd), Martin Sheen (Greg Stillson), Nicholas Campbell (zástupce šerifa Frank Dodd), Sean Sullivan (Herb Smith), Jackie Burroughs (Vera Smith), Géza Kovács (Sonny Elliman), Roberta Weiss (Alma Frechette), Simon Craig (Chris Stuart), Peter Dvorsky (Dardis), Julie-Ann Heathwood (Amy), Barry Flatman (Walt), Raffi Tchalikian (Denny), Ken Pogue (viceprezident), Gordon Jocelyn (pětihvězdičkový generál), Bill Copeland (státní sekretář), Jack Messinger (terapeut), Chapelle Jaffe (zdravotní sestra), Cindy Hinds (Natalie), Helene Udy (Weizakova matka), Ramon Estevez (mladý chlapec s fotoaparátem), Joseph Domenchini (mladý Weizak), Roger Dunn (reportér), Wally Bondarenko (reportér), Claude Rae (reportér), John Koensgen (TV moderátor), Leslie Carlson (Brenner), James Bearden (zástupce), Hardee T. Lineham (zástupce), William B. Davis (řidič záchranky), Seirge LeBlanc (Denny), Vera Winiauski (polská venkovanka), Joe Kapnaiko (polský venkovan), David Rigby (řidič náklaďáku)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 1,85:1

Bonus: žádný