Sport – Metro

 

Použít motiv nočního metra pro thriller je sice prostá, ale efektivní myšlenka, která tvůrcům nabízí mnoho možností. Franka Potente v drsném hororovém thrilleru zjišťuje, co všechno se dá zažít při noční jízdě metrem. Metro vyjde ve Sportu v sobotu 21.  června 2008. Cena 44,- Kč.

 

Je temná půlnoc jednoho sychravého zimního dne. Jsme v Londýně a sledujeme dívku Kate. Má trochu naváto a nemůže na ulici sehnat taxíka. Zamíří tedy na metro. Když mírně opilá čeká na poslední vlak, na chviličku jí spadne hlava… a když se probudí zjistí, že výstup ven je již zamčený a v blízkém okolí se pohybují postavy, se kterými se fakt nehodlá blíže seznámit. Nastoupí rychle do soupravy, kde je, zdá se, jediným cestujícím. Náhle uprostřed tunelu vlak zastaví a celý vagón se ponoří do tmy. Tím začíná boj o holé přežití, protože něco, co nazývá temné tunely svým domovem, má na Kate evidentně zálusk.

Film patří k lepším hororovým kouskům. Proti různým temným domům, lesům, houštinám a laboratořím, které díky všem těm hororům vlastně známe jako své boty, přenáší příběh do zcela nového prostředí. Metro je ve většině větších měst a nutno říct, že kolem půlnoci není nikde příliš přívětivé (23:55, trasa A a stanice Muzeum – zkusili jste si někdy za poslední dobu?). Po shlédnutí filmu Metro mě tam ale nikdo nedostane ani párem volů. Tma, lekačky a slušně budovaná atmosféra – ano, takhle může vypadat dobrý horor.

Země původu: Velká Británie, Německo,
Rok vzniku: 2004
Originální název: Creep
Žánr: Thriller

Režie: Christopher Smith
Hrají: Franka Potente, Sean Harris, Vas Blackwood, Jeremy Sheffield, Ken Campbell, Joe Anderson