Sport – Saw II

 

Další z rozjetých sérií se dočká pokračování v sobotním Sportu. Komu nestačí obvyklý příděl na tento den připadajících dětských titulů, bude mít možnost 26. dubna 2008 pořídit film Saw II za 44,- Kč. Z téhle show se vypadnout nedá… V téhle show se nehlasuje… V téhle show prostě přežijete, nebo ne… To bude masakr!

Jigsaw se vrací! Génius děsu rozjíždí druhé kolo hrůzostrašné hry se životem a smrtí. Zamkne do uzavřeného prostoru nevábné místnosti hned osm nešťastníků, jejichž úkolem je dostat se ven dřív, než se nadýchají nervového plynu a zemřou. Musejí však být ostražití – cesta ke svobodě je poseta smrtícími pastmi, které jim rafinovaný Jigsaw přichystal.

Souběžně je nalezena mrtvola s charakteristickými známkami Jigsawova vražedného rukopisu a nastává čas, aby se do hry zapojil i detektiv Matthews. Rozbíhá se pátrání po vrahovi, jehož brutalita volá po zákonné odplatě.

Detektiv Mathews má problémy s manželkou, synkem a k posledku i v práci. Na místě krvavé vraždy, která nese všechny stopy práce nechvalně známého Jigsawa, objeví detektiv vzkaz adresovaný přímo jemu. Zároveň zmizí detektivův syn Daniel. Na druhý den podnikne Mathews ozbrojený výpad do opuštěné továrny, kde přes kosmetické problémy Jigsawa bez problému dopadne. Problém se skrývá v další místnosti: pod igelitovou rouškou svítí sdělné oči monitorů. Přenášejí dění z polorozpadlého domu, jakési „vily“. Ta je skupince „soutěžících“ a nedobrovolných členů Jigsawovy očistné církve rafinovaným vězením. Poznáme Amandu, „výherkyni“ z předchozího dílu. V koutku se krčí mladý Daniel. Partička má zhruba dvě hodiny na to, aby našla cestu z domu, neboť Jigsaw dovnitř vhání nebezpečný plyn, který je má posléze zahubit. V místnostech jsou k nalezení injekční stříkačky s protilátkou. Člověk se k ní ovšem zpravidla dostane jen přes vlastní mrtvolu. Mathews úpěnlivě sleduje potácivé plahočení partičky a snaží se Jigsawa přinutit k doznání, kde se hrůzná hra odehrává. Jigsaw ovšem, jak je jeho dobrým zvykem, nenabídne Mathewsovi nic jiného, než další „hru“.

Přes televizně detektivkový začátek se autorům podařilo rozehrát Saw 2 jednoduše a účelně, s jednoznačným cílem diváka hodinu a půl drsně bavit. V partičce zajatců od začátku funguje konflikt mezi bezskrupulózním svalovcem Xavierem, který se chce osvobodit sám a přemýšlivou Amandou, která přistupuje na Jigsawovu hru. Konflikt eskaluje i na druhé straně, mezi Bellovým mrtvolně klidným Jigsawem a Mathewsem, v němž vřou emoce.

Dům skýtá množství horrorových situací, které gradují až do momentu, kdy Xavier vhodí Amandu do jámy plné injekčních stříkaček. Ty se do dívky v tílku okamžitě zapíchnou a ona se jimi navíc musí přehrabovat, aby rychle našla tu správnou… Potom ještě uvidíme Addison, která si drásá zápěstí v brutální kovovo-skleněné pasti, rozbitou hlavu a pár kusů toho, čemu se dá říkat lidské tělo. Režisér ale mnohem raději spoléhají na efekt škrábání vidličky o sklo, než přímé rozbíjení hlav…

„Saw je jeden z filmů, u kterého diváci ihned žádají o pokračování, protože na konci prvního dílu zůstává příliš otázek nezodpovězených,“ vysvětluje producent Oren Koules. „Váhali jsme, jestli pokračování natočit, nebo ne,“ dodává Mark Burg, Koulesův kolega z produkce. „Ale dostávali jsme takové množství e-mailů s dotazy, co se se Saw stalo dál, že jsme to nemohli nenatočit.“ „Když jsem se díval na první díl Saw,“ říká režisér Bousman, „Chytlo mě to, protože film ukazuje skutečné lidi v situacích, kdy jsou donuceni chovat se jako zrůdy.

Dosud byla vrahova identita ze Saw pro diváky skryta, ale tvůrci filmu se rozhodli prostřednictvím detektiva Mathewse prozradit o něm víc. Ukáže se, že má dobře promyšlené plány, ve kterých figurují nejen cizí lidé, ale především sám Mathews.

Stejně jako v Saw je i v Saw 2 celá řada neočekávaných zvratů, kterým nebudou tentokrát moci uvěřit ani skalní fandové tohoto žánru (jistě je to zvedne ze křesla, ze kterého budou film sledovat). „To, co si myslíte, že chce film říct, není vůbec to, co si myslíte,“ říká Bousman, „Neustále se mění. V několika posledních scénách dojde k dramatické změně, kdy si uvědomíte, jaká je ve skutečnosti hra, o kterou jde, že jde o něco mnohem zásadnějšího, než jsme si zpočátku mysleli a než jsme čekali.“

Kromě režiséra Jamese Wana a scénáristy/herce Leigh Whannela, kteří film vyprodukovali, na filmu pracoval tým tvůrců z prvního dílu. Kamery se ujal David Armstrong, hudbu opět skládal Charlie Clouser a Kevin Greutert se opět chopil střihu.

Tentokrát měli k dispozici větší rozpočet a snažili se aby pokračování Saw bylo ještě lepší než předchozí díl – hlavně ve způsobech, jak trápit vězně.

Žánr: Thriller / Horor/ Krimi / Mysteriozní
Země původu: USA
Rok vzniku: 2005
Délka: 93 minut (podle obalu 89 minut)
Originální název: Saw II
Světová premiéra: 28. října 2005
Premiéra v kinech ČR: 2. února 2006 s titulky
Režie: Darren Lynn Bousman
Scénář: Darren Lynn Bousman, Leigh Whannell
Produkce: Peter Block, Mark Burg, Jason Constantine, Greg Copeland, Daniel J. Heffner, Gregg Hoffman, Oren Koules, Stacey Testro, James Wan, Leigh Whannell
Hudba: Charlie Clouser
Kamera: David A. Armstrong
Společnost: Twisted Pictures, Evolution Entertainment, Got Films, Lions Gate Films, Saw 2 Productions
Natáčeno: Toronto, Ontario, Kanada
Hrají: Donnie Wahlberg Eric 17.8.1969 (Mason), Shawnee Smithová 3.7.1970 (Amanda), Tobin Bell 7.8.1942 (Jigsaw), Franky G 1965 (Xavier), Glenn Plummer 18.8.1961 (Jonas), Emmanuelle Vaugierová 23.6.1976 (Addison), Beverley Mitchellová 22.1.1981 (Laura), Erik Knudsen 25.3.1988 (Daniel), Tim Burd 17.9.1955 (Obi), Dina Meyerová 22.12.1968 (Kerry), Lyriq Bent ?? (Rigg), Noam Jenkins ?? (Michael), Tony Nappo ?? (Gus), Kelly Jones (příslušník SWAT Pete), Vincent Rother ?? (příslušník SWAT Joe), Linette Robinsonová ?? (matka na onkologii), Gretchen Helbigová ?? (ošetřovatelka na onkologii), Kofi Payton ?? (chlapec na onkologii), John Fallon 27.4.1978 (technik), Ho Chow 16.10.1956 (ochranka) a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky
Titulky: česky
Obraz: barevný PAL DVD9 16:9
Bonus: audiokomentář režiséra a herců, rozhovory, hra o život, pasti, upoutávka