Středeční Sport – Zkáza lodi Gustloff

Pokud jste žili v představách, že to nejhorší, co se kdy na mořské hladině odehrálo, zobrazovalo nespočet filmů se jménem Titanic v názvu, pak si opravte vědomosti. Sport nás ve středu 3. června 2009 původně dvoudílným televizním filmem Zkáza lodi Gustloff za 49,- Kč přesvědčí, co byla největší námořní katastrofa v dějinách lidstva.

 

  

Německá loď Wilhelm Gustloff byla v lednu 1945 zasažena třemi sovětskými torpédy a okamžitě se začala potápět. Nastal zoufalý boj o přežití, při kterém zahynulo 5krát více lidí než při zkáze Titanicu. Tato katastrofa se vepsala do dějin, ale zapomíná se na ni.

 

 

Dodnes všal tato událost vyvolává diskuze, zda šlo o masakr bezbranných civilistů, nebo o oprávněnou válečnou akci. Tvůrci se snaží přistupovat k dané problematice objektivně a tak ani nepřátelská strana není interpretována v rastru propagandy a Rusové na palubě ponorky nejsou nijak záměrně zkarikováni.

 

 

Lineárně a až dokumentaristicky vyprávěný příběh. Už od úvodních scén tvůrci citově vydírají – jestliže někdo hned v úvodních scénách umírá, jsou to malé děti. Bledá tvář holčičky, pláč dítěte v pozadí, v šátcích zabalené nemluvně. A touto vyděrčaskou cestou se film ubírá dál, abychom po třech hodinách plakali nad osudy zemřelých. Filmařsky je snímek velmi precizní – jak je ostatně u Němců zvykem. Jednotlivé záběry jsou i trikově a výpravou na výši. Ale přece jen sledovat tři hodiny osudy lidí, s nimiž se snad ani nechceme sžít, když víme, že většinou všichni zemřou, je poněkud nudné a zdlouhavé. Navíc chybí poněkud hlubší vysvětlení, proč na jaře 1945 ti lidé prchají ze svých domovů zrovna před sovětskou armádou.

 

 

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Německo

Rok vzniku: 2008

Délka: 180 minut

Původní název: Die Gustloff

Světová premiéra: 2. března 2008 – Německo

Režie: Joseph Vilsmaier

Scénář: Rainer Berg

Produkce:

Hudba: Christian Heyne

Kamera: Jörg Widmer

Společnost: Ufa Film-und Fernsehproduktion

Natáčeno: Berlín, Německo / Cologne, North Rhine – Westphalia, Německo / Hamburg, Německo / Leipzig, Saxony, Německo / Malta / Peenemünde, Mecklenburg-Western Pomerania, Německo / Stralsund, Mecklenburg-Western Pomerania, Německo

 

 

 

Hrají: Kai Wiesinger (Hellmut Kehding), Valerie Niehaus (Erika Galetschky), Heiner Lauterbach (Harald Kehding), Dana Vávrová (Lilli Simoneitová), Michael Mendl (kapitän Johannsen), Karl Markovics (korvetní kapitán Petri), Francis Fulton-Smith (korvetní kapitán Leonberg), Nicolas Solar Lozier (Heinz Schön), Detlev Buck (Hagen Koch), Ulrike Kriener (Berta Burkatová), Gerald Alexander Held (Escher), a další

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 německy, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný