Páteční Aha! s DVD – Dobrý voják Švejk

V pátek 28. prosince 2007 vychází v DVD edici deníku Aha! legendární český film Dobrý voják Švejk. Cena bude 38 Kč (+ 10 Kč cena novin).

Film, natočený podle světoznámého románu vynikajícího humoristy a satirika Jaroslava Haška, se poměrně věrně drží prvního dílu literární předlohy nazvaného ,,V zázemí". Zachycuje Švejkovy osudy od okamžiku, kdy mu jeho bytná, paní Müllerová, oznámila zastřelení arcivévody Ferdinanda, až do jeho památné rozmluvy s nadporučíkem Lukášem, týkající se ukradeného psa a jejich přeložení do Budějovic a odtud na frontu.

Ze Švejkových předvojenských příhod líčí zejména několik episod v hospodě „U kalicha", výslechy Švejka na policii, vyšetřování jeho duševního stavu v blázinci a konečně jeho manifestační cestu před obvodní komisi na vozíku pro nemocné. Jako vojáka c. k. rakouské armády vidíme Švejka nejdříve ve vojenské nemocnici, pak se s ním setkáváme ve vězeňské kapli, jsme účastni jeho potíží s věčně opilým feldkurátem Katzem, který jej nakonec prohraje v kartách. Tak se Švejk dostane jako sluha k nadporučíku Lukášovi, kterého přivede krádeží psa plukovníka Krause von Zillergut do situace více než nepříjemné.

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1956
Žánr: komedie, válečný
Režie: Režie: Karel Steklý
Hrají: Rudolf Hrušínský, Eva Svobodová, Josef Hlinomaz, František Filipovský, Miloš Kopecký, Svatopluk Beneš a další

Jazyk: česky
Titulky: české pro neslyšící

Příbuzné texty:

• Co vychází na DVD – prosinec 2007