Blesk – Mrazík

V sobotu 22. prosince vychází v DVD edici Blesk dětem kultovní ruská vánoční pohádka Mrazík. Ti co odolali nabídce časopisů Květy a Překvapení si teď mohou pohádku vychutnat za více jak o polovinu nižší cenu. Cena 42,– Kč (s Bleskem 49,–).

Kdo zná klasické ruské pohádky, například ze sbírky Krása nesmírná, ten ví, že jsou jiné než třeba ty české. Je v nich spousta zajímavých postav, které se v pohádkách známých z našeho kulturního prostoru vůbec nevyskytují. Třeba takový Kostěj Nesmrtelný (Коще́й Бессме́ртный), který v těchto ruských bylinách představuje zápornou nadpřirozenou bytost v podobě ošklivého starce, nebezpečného hlavně pro mladé ženy (zkrátka takový sexuální deviant, ale tenkrát se tomu ještě tak neříkalo). Nebo Ilja Muromec, Vasilisa Překrásná a spol. Ruská a vůbec východoslovanská mytologie, na základě které tyto pohádky vznikaly, se těmito zajímavými identitami jen hemží.

Jednou z nich je i Morozko (Морозко), stařík s berlou, která dokáže zmrazit cokoliv takovou silou, že předčí i kdejaký mrazírenský závod. V Rusku plní úlohu vánočního muže, něco mezi naším Mikulášem a americkým Santa Clausem.

Alexandr Rou je pan režisér, skutečný mistr v převodu těchto fantaskních pohádek do filmové podoby. Natočil jich skutečně haldy, u nás ale nejsou moc známé, a je to možná trošku škoda. Popularity Mrazíka nedosáhla žádná z nich. U nás vyšly například Království křivých zrcadel nebo Ohněm, vodou a trubkami (Огонь, вода и медные трубы).

Bylo nebylo, žila jedna krásná a milá dívka Nastěnka. Její zlá macecha ji nutila tvrdě pracovat dnem i nocí. Jednoho dne se rozhodla nevlastní dcery zbavit, a proto ji poslala do mrazivého lesa, aby tam umrzla. V té stejné zemi žil mladík jménem Ivan. Ten se do Nastěnky zamiloval, ale protože se příliš chválil, kouzelný lesní mužíček jej začaroval v medvěda. Nastěnka i Ivan musí podstoupit v medvěda. Nastěnka i Ivan musí podstoupit mnohé zkoušky, než se zase shledají. Tím, kdo jim pomáhá, je hodný kouzelník Mrazík… Ale vždyť to přece všichni dobře znáte!

Jako bonus vychází na DVD filmografie, fotoalbum, hudba z filmu, upoutávky, původní kinotrailer a poznámky.

Jazyk: česky, slovensky, rusky
Rok vzniku: 1964
Země původu: Sovětský svaz
Žánr: pohádka, pro děti
Originální název: Morozko

Režie: Aleksandr Rou
Hrají: Alexandr Chvylja, Natalia Sedych, Eduard Izotov, Inna Čurikova, Georgij Milljar, Michail Janšin, Taťjana Peľtcer, Anastasia Zujeva, Tatyana Yukina, Lev Potemkin, Olga Yukina

Typ disku: DVD9
Obraz: 4:3, barevný, PAL
Zvuk: česky 5.1, rusky 5.1 a slovensky 5.1
Délka: 84 minut
Bonusy: filmografie, fotoalbum, hudba z filmu, upoutávky, původní kinotrailer, poznámky

© Urania

Originální obal k DVD „Mrazík“ vyjde 28. prosince v Blesk Magazínu.