Aha! – Honza málem králem

Poslední všední den před Vánocemi, v pátek 21. prosince 2007, vychází s deníkem Aha! oblíbená česká pohádka Honza málem králem. Cena 38,- Kč. Pohádka už jednou jako příbal vyšla.

Pohádka o tom, že neprohloupí, kdo srdce má a není skoupý. Nejoblíbenějším hrdinou českých pohádek je vedle odvážného prince a krásné princezny bezpochyby Honza, který často vůbec není hloupý, ale naopak odvážný, chytrý, hezký a veselý.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohádka o chytrém a vedelém venkovském mládenci, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost a který se vydal do světa na zkušenou. Netoužil po královské moci ani po princezně ani po bohatství, ale po prostém lidském štěstí. 

 

Žánr: Pohádka

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1976

Délka: 86 minut

Kinopremiéra: 1. července 1977

Režie: Bořivoj Zeman

Pomocná režie: Milan Jonáš

Scénář: Oldřich Kautský, Bořivoj Zeman

Produkce: Jaroslav Prokop, Jaroslav Vágner, František Jaderník

Kamera: Ivan Šlapeta

Druhá kamera: Richard Valenta

Asistent kamery: Jiří Maxa

Hudba: Jiří Sternwald

Architekt: Oldřich Bosák

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: František Černý 

Hrají: Jiří Korn (Honza – dabing Michal Pavlata), Naďa Konvalinková (Mařenka), Marie Glázrová (Honzova máma), Valerie Kaplanová (kmotra), Josef Kemr (bubeník), Zdeněk Dítě (vojevůdce), František Filipovský (král), Jorga Kotrbová (princezna), Jan Skopeček (člen královské rady), Slávka Budínová (selka), Petr Nárožný (sedlák Matěj), Čestmír Řanda (hospodský), Adolf Filip (kovář), Ivana Motyčková (Anička), Helena Růžičková (trhovkyně), Vladimír Hlavatý (chudý chalupník), František Kovářík (děda), Lubomír Lipský (loupežník), Lubomír Kostelka (podruh), Mirko Musil (chasník s povozem), Václav Lohniský (chasník s povozem), Karel Effa (loupežník), Bořivoj Navrátil (loupežník), Vítězslav Černý (velitel vězení), Jiří Lír (dvořan s bradkou), Vladimír Švabík (zbrojnoš)

 

Údaje o DVD:  

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5  4:3

Bonus: filmografie (Jiří Korn, Naďa Konvalinková, Marie Glázrová, Valerie Kaplanová, Josef Kemr, Bořivoj Zeman), fotogalerie, rozhovory (Jiří Korn, Naďa Konvalinková)