Aha! – Princezna se zlatou hvězdou na čele

V pondělí 17. prosince 2007 vychází v DVD edici deníku Aha! klasická česká filmová pohádka Princezna se zlatou hvězdou na čele. Cena 38,- Kč

Pohádka nepostrádá nic z toho co by správná pohádka měla mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne na hrad a žádá ruku princezny Lady. Je tu hodná a moudrá chůva, která má nejen pana krále pod palcem, ale také dobrou radu po ruce. Je tu pohádkový myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království.

 

 

 

A je tu království prince Radovana s královskou kuchyní, kde přestrojená Lada nalezne azyl mezi kuchtíky pod přísným okem hlavního královského kuchaře, který ač bručoun má stejně dobré srdce jako jídla, která s láskou připravuje svému princi. A samozřejmě je tu princ, který se zamiluje do krásné paní, kterou zahlédne na zámeckém plese a netuší, že jako kuchtička myje v jeho královské kuchyni nádobí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Starý král Hostivít má krásnou dceru Ladu, princeznu, kterou zdobí zlatá hvězda na čele. Na námluvy přijíždí zlý a bohatý král Kazisvět VI., ale Lada se za něj nechce provdat. Na radu chůvy uprchne princezna oblečená do kožíšku z myších kůží do světa. Když přejde hory a doly, dojde až do líbezné země prince Radovana. Jako chudá dívka zakuklená v šedém kožíšku získá místo pomocné kuchtičky na Radovanově zámku. Tam se právě chystá slavnost, na které by si měl princ vybrat nevěstu. Oblíbený vladař je rozumný a chtěl by se oženit z lásky. Odmítne proto pyšnou Florindellu i rozmazlenou Glorii. Lada, která je na prince zvědavá, se převlékne do jediných hezkých šatů, které si vzala s sebou při útěku, a vmísí se mezi hosty. Radovan ji pronásleduje po celém zámku. Mladí lidé se do sebe na první pohled zamilovali, ale Lada prince odmítne, protože nechce ohrozit jeho ani jeho zemi. Poté, co si vymění prsteny, Lada uteče. Ráno je opět v kuchyni ve svém převleku. Nevšimne si, že jí princův prsten upadl do chystané polévky. Když princ prsten najde, ví už, kde má Ladu hledat. Pozná ji i v kožíšku. Do zámku dorazil Kazisvět se svými dvořany. Princ je však nebojácně zažene. Pak už může dojít ke slavné svatbě Lady a Radovana.

Žánr: Pohádka

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1959

Délka: 78 minut

Kinopremiéra: 18. prosince 1959

Režie: Martin Frič

Pomocná režie: Václav Berdych

Asistent režie: Miroslav Kubišta, Eliška Vojtová

Námět: pohádka Princezna se zlatou hvězdou na čele, K. M. Walló (divadelní hra Princezna se zlatou hvězdou)

Scénář: K. M. Walló, Martin Frič

Produkce: Rudolf Wolf 

Kamera: Jan Roth

Asistent kamery: Josef Pávek, Jan Kváča

Hudba: Bohuslav Sedláček

Architekt: Bohuslav Kulič

Kostýmy: Vladimír Synek, Aša Teršová, Věra Hromádková

Masky: Gustav Hrdlička

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Emanuel Formánek

Triky: Vladimír Dvořák, Miloš Šauer

Choreografie: Bedřich Füsseger

Tanec: Olga Jungová, Zdena Bronislavská, Zora Doskočilová, Astrid Štúrová, Věra Benšová, Luka Rubanovičová

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Hanuš – Pavlíček

Hrají: František Smolík (král Hostivít), Martin Růžek (král Kazisvět VI.), Marie Kyselková (princezna Lada, Hostivítova dcera), Josef Zíma (princ Radovan), Jarmila Kurandová (chůva), Stanislav Neumann (vrchní kuchař), Eduard Kohout (maršálek), Josef Vinklář (kuchtík Janek), Stella Májová (vévodkyně Glorie), Květa Fialová (princezna Florindella), Theodor Pištěk (princův pobočník), Karel Effa (pobočník krále Kazisvěta), Terezie Brzková (stařenka), Jiří Ouhleda (posel), Jan Skopeček (strážný), Josef Skrčený (písař), Miroslav Svoboda (pobočník krále Kazisvěta), Václav Švec (strážný), Alois Dvorský (dvořan) 

 

 

 

Údaje o DVD:  

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: české pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný