Lidé a Země 12/2007 – Cestománie 12

Prosincové číslo časopisu Lidé a země má 132 stran a jeho hlavní téma zní: Kam se ztrácí dech duchů. DVD je tentokrát věnování Indonésii a jmenuje se Země tisíce ostrovů. Cena časopisu i s DVD je 89,– Kč.

Disk má jako obvykle tři kapitoly:

• Indonésie – FLORES: Kam odchází duše
• Indonésie – Západní Papua: Cesta do pravěku
• Vanuatu: Děti ráje

Indonésie je země tisíců ostrovů a každý z nich je jedinečný. Nejen tím, co nabízí zdejší nádherná příroda, ale i svými obyvateli, kteří na každém větším kousku země vytvořili jinou, svébytnou kulturu. Na ostrově Flores, náležejícímu ke skupině Nusa Tenggara, čili Jihovýchodním ostrovům, vznikla zvláštním spojením křesťanství a animismu. Sílu místních tradic poznáme osobně, když nás na svatbě budou hostit arakem, alkoholickým nápojem z mízy lontarové palmy, či na veliké dvoudenní slavnosti 15 vesnic při příležitosti výstavby nových domů. Zvláštní je i osud jejich duší. Po smrti prý zamíří na vrchol sopky Keli Mutu, v kterém se nachází zázrak přírody – tři různobarevná jezera. Zelené pro nevinné duše lidí mladých, modré pro staré a černé pro lumpy a zloděje…

V rolích průvodců se Vám představí Bára Štěpánová a Miroslav Vladyka.

A co si můžete přečíst v samotném časopise?:

Vánoce u protinožců

Pokud žehráte na české Vánoce jako na svátky obžerství, pak vězte, že v tom rozhodně nejsme sami. Novozélanďané mají dokonce náskok. A ne malý. Soudě aspoň podle toho, co jsem zažil loni touto dobou v rodině mého přítele, aucklandského automechanika Brendona, na jeho rodinném ranči v srdci novozélandského venkova.

Nový rok jindy a jinak

Podél kanálu královského paláce v Mandalay, v centrální Myanmě (Barma), se již tři týdny před příchodem Nového roku začínají stavět velké tribuny. Budou z nich téci proudy vody na průvody věřících a věřící zase na oplátku budou vodou častovat diváky na tribuně. Samá voda, mokro a zase voda – tak vypadají oslavy Nového roku v Myanmě či v sousedním Thajsku. A nekonají se vůbec v lednu, nýbrž 12. dubna.

Čínský poklad v Evropě

Mezi vesnicemi Porto Formoso a Maia na severu azorského ostrova Sao Miguel se návštěvníkům otevírá netradiční obrázek: trávy málo, zato úhledné řady pečlivě sestříhaných keřů světlezelené barvy táhnoucí se po vrstevnicích údolím jako dlouhatánský had. Plantáže čajovníku. Jsme na jediném místě v Evropě, kde se pěstuje a zpracovává čaj.

Trabantem hedvábnou stezkou

Dokázat, že to dokážeme. Dokázat, že k velké expedici není potřeba velké auto. Dokázat, že stejně jako před šedesáti lety, kdy malá česká auta křižovala Saharu, se můžete i dnes vydat do divočiny bez GPS a ABS. A vrátit se!

Příbuzné texty:

• Co vychází na DVD – prosinec 2007