Aha! – O statečném kováři

V pondělí 10. prosince 2007 vychází v deníku Aha! na DVD pohádkový film O statečném kováři. Cena bude 38,- Kč (+ 10 Kč cena novin). Neohrožený kovářský tovaryš Mikeš se vydal do světa na zkušenou a cestou osvobodil tři zakleté princezny…

Hrdinou příběhu, natočeného podle oblíbené pohádky Boženy Němcové, je silný a odvážný mladý kovář s dobrým srdcem. Jmenuje se Mikeš a stejně jako jeho otec i on zatouží vydat se do světa na zkušenou. Cestou se spřátelí se dvěma mladými siláky, mlynářským pomocníkem Matějem a pacholkem Ondrou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když se dovědí o třech krásných princeznách, které záhadně zmizely, přesvědčí Mikeš své lenivé společníky, aby se vydali ztracené královské dcery hledat. Po dlouhé cestě plné překážek se jim podaří zjistit, že princezny unesl zlý Černý král. Když se Mikešovi podaří přelstít ohyzdnou babici, a výměnou za její utržený vous získat její služby, podaří se jim osvobodit dvě ze tří princezen. Boj o záchranu třetí, nejkrásnější princezny však bude mnohem obtížnější.

Žánr: Pohádka

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1983

Délka: 87 min

Kinopremiéra: 1. listopadu 1984

Režie: Petr Švéda

Asistent režie: Pavel Nášel, Věra Dvořáková, Regina Koštuříková

Pomocná režie: Ivan Frič

Námět: Božena Němcová (pohádka "Neohrožený Mikeš")  

Scénář: Jaroslav Petřík, Bohumil Steiner

Dramaturgie: Milan Šimek

Produkce: Vojtěch Kunčík, Věra Kopecká, Marie Šenkeříková, Lenka Vlčková  

Kamera: Jiří Kolín

Asistent kamery: Dalibor Michalčík

Druhá kamera: Vladimír Kolář

Hudba: Petr Ulrych

Kostýmy: Šárka Hejnová, Zdena Mannová, Marie Uherková, Marie Polášková

Masky: Ivo Strangmüller, Rudolf Hammer, Věra Bílá

Střih: Antonín Štrojsa

Zvuk: Radomír Koutek, Ladislav Procházka

Výtvarník: Ester Krumbachová

Trikové snímky: Jiří Kolín, Igor Farbák

Výprava: Ivo Formánek, Jiří Plášil, Milan Rabas, Ignác Samohýl, David Pikhart

Hrají: Pavel Kříž (kovář Mikeš), Ján Kroner (silák Ondřej), Jiří Knot (mlynářský pomocník Matěj), Vlado Müller (kovář, Mikešův otec), Viliam Polónyi (kovářův pomocník Jakub), Petr Čepek (Černý král), Lubor Tokoš (král), Martina Gasparovičová (3. princezna / babizna), Jana Tomšů (2. princezna – tmavovláska), Taťána Čechovská (1. princezna – plavovláska), Oldřich Velen (hospodský), Míla Myslíková (hospodská), Magda Reifová (služka s culíky), Jiří Krytinář (skřet), Ladislav Trojan (komoří), Stanislav Tříska (mlynář), Karel Koubek (Černý jezdec), Jiří Guryča (Mikeš jako malý), Martin Švéda (Mikeš jako nejmladší), Miroslav Jíra (zbrojnoš), Jaroslav Klenot (zbrojnoš), Jiří Klenot (zbrojnoš), Pavel Nášel (zbrojnoš), Karel Semerád (zbrojnoš), Jaroslav Šanda (zbrojnoš), Jaroslav Vlk (zbrojnoš), Miloš Vosmanský (chalupář-pocestný), Václav Kotva (hráč na citeru), Jan Bursík (hudebník), Alfons Jelínek (hudebník), Ivan Pohanka (hudebník), Bohumír Strnad (hudebník), Petr Surý (hudebník), Ivana Fišerová (dvorní tanečnice), Boris Hanák (dvorní tanečník)

 

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky  

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: filmografie, fotografie