MF Dnes – Pelíšky

Ve středu 5. prosince 2007 vydá Mladá Fronta DNES v edici která má název Nejlepší série českých filmů na DVD jeden z mála skutečně povedených filmů natočených po roce 1989 názvem Pelíšky za 48,- Kč (nebo společně s novinami za 59,- Kč).  Tragikomedie o vánocích, pohřbech, svatbách a jedné okupaci.

Příběhy jedné historické generace – stárnoucích rodičů, dospívající mládeže a malých dětí. Děj je zasazen do konce šedesátých let – podzim 67 až léto 68 s krátkým epilogem přesahujícím do let sedmdesátých. Pražská vilová čtvrť Košíře, jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro mozaikové vyprávění paralelních životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968.

Otec Šebek, prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus, bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu – není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce.

Jejich děti – gymnazista Michal a jeho hezká spolužačka Jindřiška – však spolu vycházejí docela dobře. Zvlášť Michal by byl moc rád, kdyby ho jeho sympatická sousedka brala trochu víc na vědomí. Handicap kluka z fádního „domácího hřiště“ je však příliš viditelný.

Mladému Šebkovi nezbývá, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade samolibý spolužák Elien s bezvadnou výbavou „made in U.S.A.“, kterou mu posílají jeho skvěle situovaní rodiče v diplomatických službách…

U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, s plným nasazením a ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic a podivných her pro statečné pionýry.

Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a „velké“ historii nezávislý život.

V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy…

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1999

Délka: 115 minut

Kinopremiéra: 8. dubna 1999

Režie: Jan Hřebejk

Asistent režie: Ursula König-Malířová, Kateřina Silná

Pomocná režie: Ladislav Ondráček

Námět: Petr Šabach (kniha Hovno hoří), Petr Jarchovský

Scénář: Petr Jarchovský, Jan Hřebejk

Produkce: Michaela Jarošová, Ondřej Trojan, Pavel Borovan. Marcela Vránová

Hudba: archivní

Kamera: Jan Malíř

Asistent kamery: Martin Šácha

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Karel Jaroš

Kostýmy: Katarína Hollá

Masky: Hana Šímová, Marie Gillová

Architekt: Milan Býček

Choreografie: Josef Prouza

Odborný poradce: Aleš Dospiva, Zdeněk Hříbal, Pavel Langr, Jan Moravec, Zbyšek Svoboda

Hrají: Kristýna Fuitová – Nováková (Jindřiška), Michael Beran (Michal), Jiří Kodet (Kraus), Miroslav Donutil (Šebek), Emília Vašáryová (Krausová), Simona Stašová (Šebková), Eva Holubová (učitelka Eva), Boleslav Polívka (strýc Václav), Jaroslav Dušek (Saša Mašlaň), Stella Zázvorková (babička), Jiří Krejčík (profesor Stárek), Ondřej Brousek (Elien), Sylvie Koblížková (Uzlinka), Marek Morvai-Javorský (Péťa), Boris Hybner (kouzelník), Miroslav Kaman (esenbák), Richard Tesařík (Boris), Dagmar Teichmanová

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky, německy, rusky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: klip (Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě), profily, film o filmu, udělejte si dobře, nechte se nalákat