Výprodej DVD Imax

To, že se „příbalová“ DVD stala fenoménem, nelze popřít. To, že při jejich prodeji jde málokdy o původní noviny, asi také nikdo popírat nebude. To, že tenhle fenomén měl vliv na ostatní vydavatele při stlačování cen či vymýšlení speciálních edicí, je pro nás, kupující, jen dobře. To, že je problém celou produkci během týdne pořídit, cítí asi peněženka leckoho.

Naštěstí pro nás pohodlné už dávno nejsou tahle DVD předmětem prodeje jen v trafikách, ale pronikla i do nejrůznějších marketů, kde lze používat platební kartu. O tom, že lze nalézt všelijaké tituly v těch větších, jako je Hypernova nebo InterSpar, už tu řeč byla. Jenže lze nakupovat nejen v těch větších, jako je třeba i Billa, ale i v těch menších, Lídl, Albert, Plus…
Ne všude mají pochopitelně všechno, třeba taková produkce Filmagu nebo MidoFilmu je jenom v trafikách. Nicméně dnes jsem byl překvapen u regálů v Penny, které dosud tomuto trendu odolávalo. Sice nejde o klasické „příbaly“ (tohle označení sice už ztratilo původní význam, ale vhodnější asi ve slovníku nemáme), ale „jen“ o zlevněné tituly. Dosud bylo možné v Penny najít nejrůznější zlevněné knihy nebo CD, ale teď na mne ze stojanu vykukovaly tituly z edice IMAX (i o té jsme už psali). Vzhledem k tomu, že na různých e-shopech lze kousky z této edice najít v cenových relacích od cca 250 do hodnot, přesahujících i 500 korun, je cena 199,– Kč poměrně zajímavá. A nyní něco málo o samotných titulech.
 
Prvním je Pátrání po velkém žralokovi.
400 milionů let, dlouho dobu před i potom, co dinosauři ovládali kontinenty, moře zůstavala nepřetržitě doménou žraloků…
V několika posledních stoletích, kdy člověk vstoupil do jejich panství a začal zkoumat oceány, byli žraloci považování za brutální stroje na zabíjení, nejzuřivější živočichy hlubin.Pátrání po velkém žralokovi si s touto fascinací a starchem pohrává, prozkoumává oceány na cestě za největšími žraloky. Režisér Mal Wolfe sestavil 40 minut těch nejpůspobivějších záběrů žraloků, jaké kdy byly nafilmovány.Tento film vás zavede na expedici po celé zeměkouli a zblízka ukáže některé z největších žraloků. Od pobřeží Kalifonie až ke vzdáleným místům jižní a západní Austrálie sleduje žralouny modravé, žraloky velrybí i ty nejnebezpečnější, nechvalně proslulé velké bílé žraloky.
Kapitoly:
Teritorium žraloků
Chování žraloků
Ocelová klec
Západní Austrálie
Skvrnitý žralok velrybí
Velký bílý žralok
Svědkové dávných časů
Závěrečné titulky
Bonusy:
Film o filmu – Pátrání po velkém žralokovi
15 ukázek z filmů IMAX – 22 min.
Původní název: Search for the great sharks
Země původu: Spojené státy americké, Austrálie
Formát disku: DVD 5 – SS/SL – SONY DADC
Region: 2
Obraz: 4 : 3 – IMAX Full Frame, PAL Colour
Zvuk: česky DD 2.0, anglicky DD 5.1, anglicky DTS 5.1
Titulky: česky, anglicky
Délka filmu: 40 minut
Celková promítací doba: 62 minut
Tvůrci:
Co-Producers PAUL NOVROS & GEORGE CASEY
Executive Producer MIKE DAY
Written & Edited by TIM HUNTLEY
Narrator JOSEPH CAMPANELLA
Director of Photography CHUCK DAVIS
Produced & Directed by MAL WOLFE
 
 
Druhým titulem je Vznik života v oceánech
Ponořte se s námi do hlubin ve filmu VZNIK ŽIVOTA V OCEÁNECH, který vás nadchne magií velkého formátu a okouzlující hudbou. Film nás zve na mimořádné dobrodružství: 4 miliardy let v oceánu, od počátků života až po úžasnou chvíli, kdy se první obratlovec dostal na souš a otevřel tak cestu k dobývání kontinentů.
V úžasných záběrech živočichů, kteří se přežili až do dneška, nafilmovaných mikro a makro kamerovou technikou, nám VZNIK ŽIVOTA V OCEÁNECH ukazuje, jak se formy života diversifikovaly poté, co se objevily první mikroorganismy. Vše je podkresleno úžasnou hudbou Bruna Coulaise (Mikrokosmos, Himalaya). Tento film je pozvánkou do vodních hlubin za vznikem života.
Kapitoly:
Stvoření světa
Žhavá Země
Žádné známky života
Počátek života
Vícebuněční živočichové
Vývoj se zrychluje
Plankton
Korýši
Vymírání druhů
Rozmanitost vývoje
Dostatek kyslíku
Obratlovci
Závěřečné titulky
Bonusy:
Jak se natáčel film
Diapozitivy z natáčení
Zpomalené záběry
Původní název: Origins of Life
Země původu: Francie
Rok vzniku: 2001
Region: 2
Obraz: 4 : 3, PAL
Zvuk: Česky DD 5.1., Anglicky DD 5.1, Anglicky DTS 5.1
Titulky: Česky, Anglicky
Délka filmu: 40 min.
Celková promítací doba: 97 min.
Tvůrci:
A Presentation of LES PRODUCTIONS DUSSART, LES PRODUCTIONS DE LA GEDODE and GROUPE 47, In Assotiation with CANAL PLUS, SOFICA COFIMAGE 11 and LA CENTRE NATIONAL DE LA CINEMATOGRAPHIE
Režie: Gérald Calderon
Scénář: Bernhard Elsner, Gérald Calderon
Hrají: Didier Sandre
Hudba: Bruno Coulais
Střih: Florence Ricard
Kamera: Claude-Julie Parisot, Jack Tankard & Laurent Guenou