Blesk – Slunce, seno, jahody

Ve čtvrtek 8. listopadu 2007 vychází v deníku Blesk v edici Nostalgie oblíbená česká komedie Slunce, seno, jahody. Cena 42,- Kč (s Bleskem 49,- Kč). Vyšlo již dříve v TV Duelu.

Letní komedie režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života v „současné“ jihočeské vesnici. Slovem současné je myšlena první polovina osmdesátých let minulého století v tehdejším socialistickém Československu, kdy v řadě oblastí, i ve filmu, již bylo cítit jisté uvolnění způsobené Gorbačovovou perestrojkou v Sovětském svazu, a která předznamenávala postupný rozpad socialistického zřízení u nás. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na brigádu. Chce tu v místním kravíně experimentovat. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, ale vše se změní, když se po vsi rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře. Okolo ústředního motivu se odehrává spousta humorných situací, nechybí tu ani láska a žárlivost.

Režisér natáčel svůj film v rodné vsi Hoštice. Hrají v něm herci i neherci, jako kompars vystupuje téměř celá vesnice.

Dá se bez nadsázky říct, že režisér Troška se stal průkopníkem žánru bláznivé letní komedie u nás, a jeho trilogie dosáhla podobně velkého ohlasu, jako jiná trilogie o fenoménu malého českého člověka, trojice filmů režiséra Papouška o rodině Homolkových, kde ostatně rovněž významnou roli hrála Helena Růžičková. Film vznikl jako reakce na italské crazy komedie ze sedmdesátých let minulého století typu Cukr, med a feferonka, kdy se ukázala potřeba vyprodukovat si filmy tohoto žánru u nás, aby se za ně nemusely vydávat drahocené valuty a tak oslabovat socialistické devizové hospodářství. Film tedy vznikl primárně z důvodu zajištění soběstačnosti v oblasti oddechové kinematografie, a režisér Troška dokázal, že filmy tohoto typu nejsou pro nás nerealizovatelné aby bylo nutno je importovat z kapitalistických západních zemí.

Film Slunce, seno, jahody je prvním dílem celé trilogie, a všeobecně je považován za nejlepší. Ke zdaru filmu přispěly herecké výkony především Heleny Růžičkové a herce gotwaldovského Divadla pracujících Stanislava Třísky (oba již bohužel zesnulí), kteří vytvořili vesnický manželský pár Škopkových a dále (rovněž již nežijícího) Luďka Kopřivy, který ztvárnil komickou figurku vesnického faráře.

Je pravda, že přísné oko kritika může filmu leccos vytknout, myslím však, že roli oddechového filmu pro lidové vrstvy plní nadmíru dobře. Ve srovnání s Troškovou porevoluční produkcí (trilogie Kameňáků) ji dokonce můžeme označit s přihlédnutím k době a podmínkám, ve které vznikala, za lehce nadprůměrnou.

Přiznejme, že určité momenty a situace ve filmu jsou velmi originální. Například postava babičky na pojízdné posteli trávící své stáří mezi drůbeží na dvorku (nezapomeňme, že v té době ještě o ptačí chřipce nikdo neměl ani tušení), nebo komunita křesťanských žen sdružená okolo fary, která díky konspirativnímu systému předávání informací funguje současně jako efektivní zpravodajská agentura. Jiné momenty jsou zase odkoukány ze života – například jeden můj známý při pohledu na králičí maso dostává nutkání ke zvracení, a také on, právě tak jako malý syn Škopkových, vyrostl na venkově a byl svými rodiči neustále nucen do konzumace masa těchto hlodavců pěstovaných v domácím malochovu.

Seznam kapitol:

01. Úvodní titulky

02. Šimonův příjezd

03. Ubytování u Škopků

04. Nový den

05. Farářova kráva

06. Experiment v družstvu

07. Babička v posteli na návsi

08. Na zábavě

09. Hoří Sosnovec

10. Zábava na louce

11. Den poté

12. Zhrzená Miluna

13. Úspěch experimentu

14. Těhotná Blažena

15. Delegace z kraje

16. Odjezd Šimona

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1984

Délka: 83 minut

Kinopremiéra: 1. září 1984

Režie: Zdeněk Troška

Asistent režie: Petr Slabý

Pomocná režie: Magdalena Příhodová

Námět: Petr Markov, Zdeněk Troška

Scénář: Petr Markov, Zdeněk Troška

Dramaturgie: Miroslav Hladký

Produkce: Blažej Vráb, Hana Štefanová, Rudolf Mos

Kamera: Josef Hanuš

Druhá kamera: Rudolf Jokl

Asistent kamery: Václav Zajíček

Architekt: Olin Bosák

Hudba: Karel Vágner

Texty písní: Pavel Žák, Jan Krůta

Zpěv: Hana Zagorová, Petr Kotvald, Stanislav Hložek

Kostýmy: Marie Franková, Jaroslava Adámková

Masky: František Čížek

Střih: Eva Bobková

Zvuk: Karel Jaroš

Hrají: Pavel Kikinčuk (Šimon), Broněk Černý (Venca), Veronika Kánská (Blažena), Petra Pyšová (Miluna), Marie Švecová (Keliška), Helena Růžičková (Škopková), Stanislav Tříska (Škopek), Erna Červená (babička), Martin Šotola (Jirka), Miroslav Zounar (předseda), Jiří Lábus (Béďa), Pavel Vondruška (tajemník), Jaroslava Kretschmerová (Evička), Luděk Kopřiva (farář), Vlastimila Vlková (Cecilka), Vlasta Meszároszová (průvodčí Helenka), Jiří Kostka (Zvoníček), Hana Čížková (Sobotková), Karel Engel (Sobotka), Jiřina Jirásková (Hubičková), Martin Wolf (závozník Eda), Jiří Janda (hospodský Jaroušek), Jiří Růžička (Josef), Jiřina Jelenská (Rádlová, předsedova žena), Oleg Reif (Plánička), Alena Karešová (Pláničková), Marie Sládková (Mošnová), Marie Pilátová (Konopníková), Václav Troška (Konopník), Vladimír Chvosta (Vencův kamarád), Richard Kepl (Vencův kamarád), Bedřiška Kelišová (sousedka)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: anglicky, česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: Filmografie (Zdeněk Troška, Petr Markov, Helena Růžičková, Stanislav Tříska, Pavel Kikinčuk, Veronika Kánská, Broněk Černý, Petra Pyšová, Marie Švecová), fotogalerie, Rozhovory (Zdeněk Troška – 5:26, Pavel Kikinčuk – 5:04, Helena Růžičková – 4:37), Upoutávka (2:33)