Polsko zruší poplatky za rozhlas a televizi

Zatímco u nás se neustále zvyšují poplatky (nejen) za veřejnoprávní rozhlas a televizi, jde to dělat i jinak. Jak, to názorně ukazuje sousední Polsko, které naopak tyto poplatky chce zcela zrušit.

Polská vláda vedená liberální Občanskou platformou (PO) splní svůj předvolební slib a zruší vybírání poplatků za veřejnoprávní rozhlas a televizi od občanů. Zrušení poplatků se uskuteční ve dvou fázích: ještě letos by měli být poplatků zproštěni důchodci a od 1. ledna 2009 pak všichni občané.
Podle plánů vlády mají být vybírané poplatky nahrazeny příspěvky ze státního rozpočtu. Na financování veřejnoprávních médií se pak ze svých rozpočtů budou podílet resorty kultury, školství, vědy a zahraničí.
V České republice lidé za veřejnoprávní televizní vysílání platí 135 korun měsíčně, poplatek od letošního roku vzrostl o 15 korun. Loni televize vybrala na těchto koncesionářských poplatcích, které jsou jejím hlavním zdrojem příjmů, 4,99 miliardy korun. Letos by to mělo být 5,69 miliardy korun. Koncesionářské poplatky jsou hlavním zdrojem příjmů i Českého rozhlasu. Za tuto veřejnoprávní službu Češi platí 45 korun měsíčně. Předloni tak rozhlas získal 1,73 miliardy korun.