Hypernova podruhé

    Pokud jsem byl překvapen při své minulé návštěvě v Hypernově, tak nyní jsem byl překvapen snad ještě víc. Tituly, kterými jsem se probíral minule, zmizely zcela beze stopy a na stojanech sporadicky několik dalších titulů za výhodné ceny.

Tentokrát jsem objevil z nabídky Levných knih film Panika za 99,– Kč.
Stárnoucí Alex má sklony k depresím, trpí výkyvy nálad, je melancholický a nešťastný. Je to nájemný vrah. Řemeslo převzal po otci a nedokáže se vyrovnat s pomyšlením, že by mu mohl říci, že už se zabíjením živit nechce. Psychická muka ho doženou až do čekárny terapeuta Parkse. A zde potká světlo svého života, mladou a půvabnou Sáru. Naneštěstí i ona trpí duševní nevyrovnaností. Mohl by z nich být zajímavý pár, ale osud pro oba přichystal úplně jinou cestu. Alexův otec přichází s novou zakázkou. Kdosi si objednal vraždu právě psychiatra Parkse, jediného člověka, který se kdy snažil Alexovi pomoci. Je jen otázkou času, kdy dojde k tragickému rozuzlení.
Žánr: Drama / Psychologický / Thriller
Země původu: USA
Rok vzniku: 2000
Délka: 85 min.
Původní název: Panic
Světová premiéra: 22. ledna 2000 – Sundance Film Festival
Režie:
Henry Bromell
Scénář: Henry Bromell
Produkce: David Cooper, Matt Cooper, Glenn S. Gainor, Jody Hedien, Andrew Lazar, Lori Miller, Carol S. Trussel
Hudba: Brian Tyler
Kamera: Jeff Jur
Hrají: William H. Macy (Alex), John Ritter (Dr. Josh Parks), Neve Campbellová (Sarah Cassidy), Donald Sutherland (Michael), Tracey Ullmanová (Martha), Barbara Bainová (Deidre), David Dorfman (Sammy), Tina Liffordová (Dr. Leavittová), Bix Barnaba (Louie), Nicholle Tomová (Tracy), Thomas Curtis (Alex sedmiletý), Andrea Taylorová (Candice), Steve Moreno (Sean), Erica Ortegaová (Rachel), Greg Pitts (Alex dvanáctiletý), Stewart J. Zully (Eddie), Miguel Sandoval (detektiv Larson), Nick Cassavetes, Steve Valentine
 
Údaje o DVD:
Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky
Titulky: anglicky
Obraz: 4:3
 
Více mé oči ale upoutal pro mne zcela neznámý titul Strings. Zmínka o něm byla tady. Tento titul sice není z nabídky Levných knih, jeho cena 79,– Kč je však velmi příznivá.
Originální animovaný snímek, nápaditě propojující rámec klasické pohádky s prvky hrdinského eposu, hamletovské tragédie, tolkienovských ság, japonských anime i moderních sci-fi. Loutkoví herci nabízejí divákům jedinečný estetický i dramatický zážitek, zvýrazněný kontrasty mezi rychlým spádem děje a zpomaleným pohybem a mezi silným emocionálním nábojem a nehybným výrazem dřevěných herců. Režisér dokázal vytvořit zcela nový svět, v němž se dřevění lidé rodí, dospívají a umírají, mají svá zvláštní pravidla a rituály.
Příběh je vystavěn na klasickém schématu tragicky zesnulého vládce, jehož syn je bez přípravy a v mladém věku postaven před osudová rozhodnutí a musí čelit nebezpečným životním zkouškám. Vládce Hebalonu překvapivě umírá. S sebou do hrobu si bere děsivé dědictví. Je vyhlášen výjimečný stav a těžké brány města Hebalon se pevně uzamknou. Žádný cizinec nemůže do města vstoupit. Vládcův mladý a nezkušený syn Hal Tara má za úkol pomstít otcovu smrt. Uvěří proradnému strýci, že otec byl zavražděn a že viníky je třeba hledat u odvěkých nepřátel říše.
V přestrojení za otroka opouští bezpečné prostory paláce a ozbrojen mečem svého otce se vydává hledat neúprosné Zerity, úhlavní nepřátele Hala i Hebalonu. Chlapec právě dospívá ve válečníka. Hal ovšem neví o tom, že jeho království je ohrožováno zevnitř, kde se ho chystají svrhnout z trůnu vlastizrádné a zlé živly, je veden slepou nenávistí a touhou po pomstě. Neví ani o tom, že za pevnými městskými branami ponechal svůj dvůr a svou milovanou sestru krutému a velmi nebezpečnému osudu. Jak narůstá strach, který v sobě mladý Hal cítí, tak narůstá i jeho nenávist k Zeritům. Zatím doma v paláci, Halova sestra a Eritova žena prokouknou lsti zrádců království. Uvědomí si, že jejich milovaní se řídí do pasti. Halovi se podaří dostat se do tábora Zeritů, ale už si není vůbec jist, kdo je přítel a kdo ne a uvědomuje si, že skutečný svět mimo zdi paláce je mnohem komplikovanější. Hal pomalu dospěje do stavu válečníka, hluboce a vášnivě se zamiluje. Jeho láska se ukáže být stejně slepá a nesmyslná jako sama nenávist. Ještě nějakou dobu potrvá, než bude schopen rozlišit své opravdové přátele od svých pravých protivníků.
 
Tvůrci o svém filmu říkají:
Výroba prvního loutkového hraného filmu na světě se příliš nelišila od cesty slavného cestovatele a polárního vědce Roberta Pearyho na Severní pól. Přípravy trvaly roky, cesta byla dlouhá a těžká a neměli jsme nikoho, s kým se během ní poradit. Takový film nikdo předtím nenatočil. Než jsme se ho rozhodli udělat, provedli jsme čtyři pokusy a vykonali spousty práce při návrzích loutky, která by se mohla jednak důvěryhodně ve filmu hýbat, a současně by mohla být ovládána vodícími provázky dlouhými až pět metrů. Při výrobě prototypu loutky jsme zkombinovali staré i nové postupy. Tuto loutku muselo v té době ovládat pět loutkovodičů. Nejdůležitějšími tématy během natáčení byly „Země, vítr, voda a oheň“. Loutky byly všem těmto vlivům vystaveny během 23 týdnů natáčení. Při produkci nezbytných iluzí se využilo mnoho těch nejstarších filmových triků. V tomhle filmu nehrají trojrozměrné animované postavy, a ani se v něm nepoužívají animované pohyby, všechno provádí ručně ti nejlepší dostupní umělečtí řemeslníci. Potřebovali jsme 4 roky, 115 speciálně navržených loutek, 22 nejlepších loutkovodičů z celé Evropy a USA, více než 150 členů filmového štábu z celé Skandinávie a 10 km provázků, než Vám můžeme hrdě předvést tak jedinečný film, jakým je první loutkový hraný film na světě “Strings“.
Pro nás může být zajímavé, že mezi vybranými loutkoherci figurují taková jména, jako je Vít Brukner, Tomáš Procházka nebo Radek Beran…
Žánr: Drama / Mysteriozní / Loutkový
Země původu:
Dánsko / Švédsko / Norsko / Velká Británie
Rok vzniku: 2004
Délka: 88 min.
Světová premiéra: 15. května 2004 – Franice, Cannes
Premiéra v kinech ČR: 16. března 2006
Režie: Anders Rønnow Klarlund
Scénář: Naja Marie Aidt, Anders Rønnow Klarlund
Produkce: Aage Aaberge, Niels Bald, Kate Barry, Jan Blomgren, Mike Downey, Rumle Hammerich, Axel Helgeland, Peter Aalbæk Jensen, Sam Lavender, Zorana Piggott, Sam Taylor, Ole Østergaard
Hudba: Jørgen Lauritsen
Kamera: Kim Hattesen, Jan Weincke
Tvůrce loutek: Joakim Zacho Weylandt
Hrají: hlasy pro anglickou verzi – James McAvoy (Hal), Catherine McCormacková (Zita), Julian Glover (Kahro), Derek Jacobi (Nezo), Ian Hart (Ghrak), Claire Skinnerová (Jhinna), David Harewood (Erito), Samantha Bondová (Eike)
hlasy pro švédskou verzi – Jonas Karlsson (Hal), Melinda Kinnaman (Zita)
hlasy pro dánskou verzi – Jens Jacob Tychsen (Hal), Iben Hjejleová (Zita), Henning Moritzen (Kahro), Jesper Langberg (Nezo), Jens Arentzen (Ghrak), Marina Bourasová (Jhinna), Soren Spanning (Erito), Pernille Højmarková (Eike), Paul Hüttel (Agra), Rasmus Botoft (Lohsa)
hlasy pro francouzskou verzi – Féodor Atkine (Nezo), Marc Cassot (Kharo)
Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky
Titulky: anglicky
Obraz: 16:9 (2,35:1)
Bonus: upoutávka (citujme – „loutkové fantasy filmy si přímo říkají o hromadu bonusů, protože by určitě bylo zajímavé nakouknout mezi mistry loutkaře, na DVD však naleznete pouze trailer“ a dodejme, že zahraniční verze bonusy mají)