Video Domácí Kino 05/2007 – Gomez a Tavarés

Počasí letos zvlášť přeje všem, kteří rádi vyrážejí mimo domov, na cesty, výlety a ovšem i amatérským videofilmařům. Všem, kteří už tomuto koníčku propadli, či se na něj chystají, je určen test videokamer v tomto čísle časopisu Video Domácí Kino 2007/05. Jako přílohu na DVD tentokrát naleznete film Gomez a Tavarés.

Protože svět domácího videa pomalu ale jistě směřuje k vysokému rozlišení, zaměřili se redaktoři časopisu Video Domácí Kino tentokrát na kamery, které záznam této vysoké kvality nabízejí i amatérům. A věřte, že je z čeho vybírat… Také druhý test je tentokrát věnován přístrojům, které využijeme především mimo domov. Ať už potřebujete zabavit děti při delší cestě automobilem, či si chcete na chalupě večer přehrát dévédéčka, na která během týdne nemáte čas, přenosné DVD přehrávače jsou tu. A jak je dnes samozřejmé vesměs si poradí i s dalšími multimediálními formáty videa a zvuku, takže poslouží jako dosti univerzální zdroj zábavy mimo domov.

Z dalších přístrojů, které jsou v tomto čísle představeny, připomeňme například Výrobek měsíce – univerzální DVD přehrávač Marantz DV7001, který uspokojí i vysoké kvalitativní nároky, kategorii stále oblíbenějších LCD televizorů zastupují Toshiba 32C3000P a Mascom MC37W31B/S IDTV – druhý má ve výbavě i tuner pro pozemní digitální vysílání.

Pokud ovšem dáváte přednost ještě větším formátům obrazu, pak jsou tu videoprojektory Planar PD7060 či Canon XEED SX600. Samozřejmě, že ke kvalitnímu obrazu patří i odpovídající zvuk – tentokrát jsou představeny reprosoustavy s výborným poměrem ceny a kvality Dali Concept Home Set a Magnat Quantum Set 709. I audiovizuální technika, ač mladý obor, už má svou historii – v tomto čísle začíná volný seriál o dějinách AV vynálezů. Na úvod – jak jinak – si zrekapitulujeme, jak vznikala televize. Pochopitelně, že v květnovém čísle VDK pak nechybějí ani recenze a další informace o nových filmových titulech na DVD.

Gomez a Tavarés

Vzpomínáte ještě na slavné Prohnilé Clauda Zidiho? Zapomeňte na Reného i Francoise, jsou tady „prohnilí“ nového tisíciletí – Gomez a Tavarés. A jsou mnohem akčnější, drsnější a pochopitelně také mnohem dynamičtěji natočení. Tihle dva chapíci, Gomez a Tavarés, jsou drsní poldové, kteří do vás nejdříve naládují kilo olova, pak se zeptají, co jste provedli, a nakonec vám nad rakví přečtou vaše práva. Gomez je vášnivý střelec, příslušník pařížského policejního sboru, čestný, ambiciózní a nezkorumpovatelný. Tavarés je jeho ukecaný kolega z Marseille, drsňák, kterého si budete přát mít nablízku ve chvíli, kdy vám v baru nad hlavou přeletí první půllitr, ale jinak vám jeho neustálé tlachání může taky pěkně lézt na nervy. Na rozdíl od Gomeze, jemuž je jakákoliv korupce cizí, není Tavarés proti tomu trošku si k mizernému policajtskému platu přilepšit nějakým tím úplatkem za shovívavost. Ti dva by se možná nikdy nesetkali, nebýt únosu luxusní striptérky a jedné vraždy naaran-žované jako dobrovolný odchod ze světa. Když se Marseille promění v džungli, musí nastoupit někdo, kdo vyčistí tohle město od vší té špíny a bude to právě duo Gomez & Tavarés.

Francouzská akční komedie režiséra Gillese Paquet-Brennera navazuje na to nejlepší z žánru „buddy“ (česky bychom asi řekli „parťáckých“) kriminálek. Podobně jako v Mizerech nebo ve Smrtonosné zbrani i tady máme na první pohled nesourodou dvojici, která však k sobě musí postupně najít cestu a začít spolupracovat, aby nakopala zadek všem darebákům z celé Marseille. To, že se tak stane velice zábavným stylem oděným navíc do pořádně akčního hávu, snad netřeba dodávat.

O úspěchu filmu svědčí i fakt, že v červnu tohoto roku bude mít ve Francii premiéru pokračování Gomez contra Tavarés, jehož režie se ujme opět Gilles Paquet-Brenner, toho navíc na režisérský tandem doplní mladý a talentovaný Cyril Sebas. Pro Sebase, autora výborného kraťasu Reve de cauchemar, to bude debut na poli celovečerního filmu. Jako perličku na závěr uveďme, že v jedné z vedlejších rolí by se v Gomezovi contra Tavarés měl objevit i u nás velice populární komik Pierre Richard.